KVINNA DÖD – Läkarna gav henne för mycket morfin | Höglandsnytt
Höglandet Hultsfred Nyheter Småland Vimmerby

KVINNA DÖD – Läkarna gav henne för mycket morfin

Chefläkare Mattias Alvunger inom primärvården vid landstinget i Kalmar län har nu gjort en anmälan enligt lex Maria efter ett dödsfall orsakad av förskrivet morfinpreparat.

Fallet gäller en 44-årig kvinna som sökte sin vårdcentral på grund av svår smärta i nacken. Läkaren misstänkte diskbråck och i väntan på utredning med magnetkameraundersökning skrevs ett starkt morfinpreparat ut.

”Behandlingen hade god effekt på smärtan och receptet förnyades trots att utredningen inte visade någon särskild förklaring annat än att det rörde muskelvärk”, berättar Alvunger i ett pressmeddelande.

Efter sex månaders behandling omprövades den av en annan läkare och en nedtrappningsplan gjordes. En remiss skickades även för att inleda samarbete med en annan mottagning för att kunna ge stöd vid nedtrappningen av medicinen och även av andra beroendeframkallande läkemedel som patienten använde.

Nedtrappningen medförde ökade smärtor och behandlingen ändrades tillbaka och samtidigt förskrevs många uttag av det starka morfinpreparatet utan fortsatta stödinsatser för nedtrappning. En vecka senare påträffades patienten avliden.

”Obduktionen talar för att dödsfallet orsakats av förgiftning med det starka morfinpreparatet. Vid godartad orsak till smärta ska inte långvarig förskrivning göras med starka morfinpreparat och en tydlig planering om nedtrappning ska finnas där olika mottagningar kan behöva samverka om patienten har flera kontakter”, säger Mattias Alvunger.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook