Kvinna medvetslös – läkarna hade glömde bort hennes mediciner | Höglandsnytt
Hultsfred Småland Vimmerby

Kvinna medvetslös – läkarna hade glömde bort hennes mediciner

Chefläkare Mattias Alvunger inom primärvården vid landstinget i Kalmar län har gjort en anmälan enligt lex Maria efter en miss av ett läkemedel som skulle förnyats.

Fallet gäller en 84-årig kvinna som efter att tidigare hade opererat bort sköldkörteln behandlades med hormon för ämnesomsättning och andra läkemedel. Behandling med läkemedel gavs genom dospåsar som levererades hem.

Vid ett besök på hälsocentralen uppmärksammades att patienten hade minnessvårigheter och en demenssjukdom. Vid ett senare tillfälle när recept skulle förnyas uppmärksammades inte att medicin för ämnesomsättningen automatiskt hade avslutats i dosleveranser. Påminnelser om förnyelse av recept hade inte nått hälsocentralen.

Patienten försämrades gradvis och inkom några månader senare till sjukhuset efter svimning. Det uppmärksammades då omätbart låga nivåer av hormon för ämnesomsättningen och behandlingen återinsattes.

”Det tar lång tid att ställa in behandlingen igen och under tiden behandlingen inte gavs har det funnits risk för allvarligt konsekvenser”, säger Mattias Alvunger i ett pressmeddelande.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook