Kvinnor leder två tunga Vetlandanämnder | Höglandsnytt
Nyheter

Kvinnor leder två tunga Vetlandanämnder

Under torsdagen lämnade Bengt Jonzon (S) in sin avsägelse – han lämnar uppdraget som ordförande i Vetlandas vård- och omsorgsnämnd. Under fredagen kom nästa ordförandeavgång: Michael Petersson (M) lämnar Barn & utbildning.

Att Bengt Jonzon avgår hänger samman med sviktande hälsa. När Michael Petersson beslutat sig för att lämna uppdraget efter bara några månader hänger det samman med hans arbetssituation. Han sålde sitt företag för några veckor sedan men jobbar kvar i det. Den nya ägaren ställer dock sådana krav på hans närvaro i verksamheten att njobbet inte kan kombineras med ett så krävande uppdrag som nämndordförandens.

 

”Det är de två tyngsta nämnderna som nu plötsligt måste få nya ordförande”, konstaterar kommunalrådet Tommy Bohman. ”Men jag tror att vi kommit fram till goda lösningar.”

 

De lösningarna innebär att man gör en politisk rockad.

 

Socialdemokraten Bengt Jonzon ersätts av moderaten Carina Nylander, tämligen okänd för den breda massan i Vetlanda. Men hon hade skaffat sig en gedigen politisk erfarenhet i Värnamo, där hon var verksam innan hon drog österut. Där var hon nämligen vice ordförande i vård- och omsorg men fick under en ganska lång tid fungera som ordförande i nämnden,  då den ordinarie var sjuk.

 

”Hon kan politiken”, konstaterar Thommy Boman.

 

Michael Peterssons avgång kom överraskande. Och att det skulle vara en socialdemokrat som tog över efter moderaten var ganska självklart efter vad som hänt i vård & omsorg.

 

”Johanna Haraldsson är ju redan nu förste vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden så det var en ganska själv klart”, menar Tommy Bohman. ”Jag betraktar henne som en framtidskvinna i politiken.”

 

Och helt plötsligt fick alltså Vetlanda två kvinnor i ledningen för de två tyngsta nämnderna. Raskt marscherat.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook