Eksjö Höglandet Hultsfred

LÄGESRAPPORT: Senaste nytt om urspårade tåget i Mariannelund

Ett tåg spårade ur i Mariannelund under sena morgonen på måndagen. Detta vet vi.

Larm om urspårningen kom ett par minuter efter kl 09. Det handlar om ett godståg på väg från Nässjö C mot Oskarshamn. Tåget hade ca 10 vagnar och lasten bestod till stor del av pappersrullar.

Olyckan inträffade vid Kungshöga, ca 100 meter innan järnvägsövergången och skarpa kurvan på lv 129 sydöst om Mariannelund. Olyckan inträffade precis där rälsen går intill Bruzaån.

Lokföraren har förhörts av polis på plats och olyckan ska ha uppstått p g av en solkurva. På väg österut från såg föraren en solkurva framför tåget och försökte stoppa tåget men hann inte i tid, uppger polisen.

Urspårningen var kraftig. Loket lade sig på sidan ner mot ån, ett halvdussin vagnar spårade ur och la sig som ett plockepinn på skogssidan av rälsen.

Rälsen har vridits sönder i olyckan. Lokföraren skadade sig inte men ska ha blivit chockad efter olyckan och har tagits om hand av kollegor.

Länsar har lagts ut för att förhindra en miljökatastrof i Bruzaån, Åsjön och Silverån p g a den utläckande oljan. Räddningstjänsten från Eksjö, Mariannelund och Hjältevad (som kommunledningen ville lägga ner) kämpar på platsen.

Biltrafiken styrs växelvis förbi järnvägsövergången där bommarna legat ner. Polis är på plats för att dirigera trafiken.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook