Lägre subventioner ger dålig lönsamhet åt vindkraften | Höglandsnytt
Höglandet Nyheter

Lägre subventioner ger dålig lönsamhet åt vindkraften

Lönsamheten för vindkraft i länet och landet har blivit mycket dålig. Till stor del beror detta på att subventionerna (elcertifikaten) minskat. Vissa bedömare menar att subventionerna är orsaken till att vindkraften byggts ut och att den annars aldrig skulle skett.

Intresseorganisationen Svensk Vindkraftföreningen är oroliga över utvecklingen.
”Vi ser allvarligt på det. Finns risk för att investeringsviljan avtar, säger Fredrik Lindahl, föreningens ordförande, till Sveriges radio.
Faktum är att flera vindbolag gått dåligt på börsen senaste året men det är ofta små vindkraftsägare som drabbas först när lönsamheten nu sjunker
Sivert Göthlin, tidigare ansvarig för stamnätet hos Vattenfall, menar i ett debattinlägg i Dagbladet, att vindkraften är onödig.
”Vindkraften har aldrig behövts för landets elförsörjning och troligen skulle inte ett enda verk ha byggts om inte subventionerna funnits”, säger Sivert Göthlin och hänvisar till en skrivelse av Kungliga Vetenskapsakademins Energiutskott.

På Höglandet planeras en av Sveriges största vindkraftsparker söder om Korsberga. Flera vindkraftverk är byggda i Nässjö kommun där också fler planeras.
Eksjö kommun är än så länge, till stor del på grund av geografin, utan vindkraft.

[adrotate banner=”6″]
[adrotate banner=”7″]
[adrotate banner=”23″]
[adrotate banner=”34″]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook