Lägsta arbetslösheten finns i Eksjö | Höglandsnytt
Nyheter

Lägsta arbetslösheten finns i Eksjö

Arbetslösheten är sakta, sakta på väg neråt – men nergången sker i små steg. Eksjö har lägsta arbetslösheten av de fem höglandskommunerna. I länet var vid månadsskiftet totalt 10 900 personer arbetslösa – för ett år sedan var 12 300.

Av länets befolkning i åldrarna 16 – 64 år var 5,2 procent arbetslös medan samma siffra för riket låg på 6,2 procent.

Det här är dock siffror som kan bli tråkigare – varslen blir fler. I september berörde de 170 personer. Men än så länge är totala antalet varsel i år, 930, lite lägre än fjolårets 970 under samma period.

När arbetsförmedlingen u redovisar sina siffror viss förvirring uppstå, eftersom man använder en ny beräkningsperiod. Hittills har man utgått från antalet individer i åldrarna 16-64 år. Framöver ska dock ett annat begrepp användas, registerbaserad arbetskraft, vilket i ett övergångsskede kan skapa viss förvirring.Riksgenomsnittet i september i år låg på 8,1 procent enligt den nya mätmetoden och 6,2 procent enligt den tidigare metoden.

I Jönköpings län var arbetslösheten 5,2 procent enligt den tidigare mätmetoden, 5,9 enligt den nya.

Det här är siffror som ger Jönköpings län en hög placering i riksmätningen.Bara Uppsala, Halland och Stockholom hade lägre arbetslöshetssiffror.

Tranås kommun hade högst arbetslöshet i Jönköpings län, mätt enligt den tidigare metoden hamnmade kommunen på 6,5 procent, vilket dock är en halv procent bättre än för en månad sedan.

Så här såg siffrorna för kommunerna i Höglandets kommunalförbund ut:

Kommun

Öppet

Procent

Ändring

arbetslösa

från aug

Aneby

217

5,3

    ,/, 0,3

Eksjö

417

4,2

    ./. 0,3

Nässjö

1063

5,9

    ./. 0,3

Sävsjö

661

4,6

    ./. 0,5

Vetlanda

718

4,5

    ./. 0,3

Nedgången av arbetslösheten är jämn mellan kommunerna. Sävsjö är undantaget med 0,2 procents förbättring. Skillnaden är alltså marginell och den positiva förändringen kan snabbt snabbt ätas upp av krisen inom hussektorn.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook