Höglandet Jönköping Jönköpings län

Läkare fortsatte livsfarliga behandlingen – patientens hjärta slutade fungera


Behandlingen var farlig för hjärtat och borde avbrutits men läkaren fortsatte och patientens hjärta slutade fungera som det skulle.

Svaret på en undersökning av hjärtat hos en patient med cancer misstolkades och behandling som borde avbrutits fortsatte. Region Jönköpings län anmäler händelsen för prövning enligt lex Maria.

Länssjukhuset Ryhov i Jönköping har utrett händelsen och lämnar ärendet för granskning hos Inspektionen för vård och omsorg.

Anmälan gäller en patient som behandlades med bland annat antikroppar för att förebygga återfall av cancersjukdom. Behandlingen kan påverka hjärtfunktionen, som därför kontrolleras regelbundet under behandlingen. Svaret på en undersökning av hjärtats funktion misstolkades, vilket ledde till att patienten fick behandling med antikroppar när behandlingen egentligen borde avbrutits.

”Misstaget uppmärksammades efter två månader och då avbröts behandlingen. Som en konsekvens av det inträffade fick patienten något nedsatt hjärtfunktion”, säger Axel Ros, chefläkare och ansvarig för lex Maria i Region Jönköpings län, i ett pressmeddelande.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook