Läkare – ny topputbildning till Höglandsområdet | Höglandsnytt
Höglandet Jönköping Jönköpings län

Läkare – ny topputbildning till Höglandsområdet


Det dröjer en stund men läkarutbildningen kommer till stan. I januari 2019 blir Jönköping en av fyra huvudstudieorter för läkarprogrammet vid Linköpings universitet. Utbildningen kan bli ett sätt att få läkare att bli yrkesverksamma och bosatta i länet och på Höglandet.

Det handlar om studier från termin 6 till 11, med 30 studenter per termin.
Läkarprogrammet vid Linköpings universitet (LiU) är en decentraliserad utbildning där Kalmar, Jönköping och Norrköping tillsammans med Linköping är de fyra studieorterna. Studenterna genomför de fem första terminerna gemensamt i Linköping och delas från termin 6 upp mellan de fyra studieorterna.

– Vi får många läkarstudenter som lär sig vårt system och som rotar sig här, en viktig faktor för rekryteringsarbetet. Vi får också ett sjukvårdssystem som är ännu mer ”på tårna” av utbildningsskäl, viket ökar patientnyttan. Vi kan erbjuda utbildning i ett välfungerande sjukvårdssystem som arbetar mycket med förbättringar och ledarskap. Vi är också kända för att arbeta med utveckling av hälso- och sjukvården, och har medarbetare med hög pedagogisk och vetenskaplig kompetens, säger Staffan Hägg, adjungerad professor och lokal projektledare för studieort Jönköping, i ett pressmeddelande.

Tio adjungerade lektorer ska rekryteras som ansvariga för de olika terminsvisa kurserna, och många andra medarbetare kommer att engageras för specifika lärar- och instruktörsuppdrag. Fyra kliniska lektorer kommer att leda läkarprogrammets verksamhet i Jönköping.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook