Läkaren sprutade in fel medicin – patient blev allvarligt sjuk | Höglandsnytt
Höglandet

Läkaren sprutade in fel medicin – patient blev allvarligt sjuk

Registrerad läkemedelsallergi uppmärksammades inte, konstaterar sjukvårdsledningen i Region Jönköpings län och anmäler nu en allvarlig händelse för prövning hos Inspektionen för vård och omsorg enligt lex Maria.

Anmälan gäller en person som sökte sin vårdcentral akut för misstänkt gallstenssmärta. Läkaren som undersökte patienten ordinerade injektion med smärtstillande läkemedel, Voltaren, men uppmärksammade inte att patienten hade en registrerad allergi för detta läkemedel.

Patienten förbättrades inte av behandlingen utan remitterades akut till sjukhus för fortsatt omhändertagande. På akutmottagningen utvecklade patienten en allvarlig allergisk reaktion på det läkemedel som hän fått någon timme tidigare på vårdcentralen. Patienten fick omedelbar behandling och reaktionen gick tillbaka utan några bestående men.

”Utredningen har påvisat brister kring hur överkänslighet kontrolleras och registreras och åtgärder har vidtagits så att en händelse av denna typ inte ska ske igen”, säger Claes Hultberg, chefläkare och ansvarig för lex Maria på vårdcentralerna i Jönköpings län, i ett pressmeddelande.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook