Debatt

LANDSBYGDSPOLITIKEN ÄR DÖD….. Ett genmäle

Jag skrev om de problem som är faktiska på landsbygden och avfärdades på ett arrogant sätt av Irene Oskarsson KD. Hon kan inte ens läsa innantill att bankontoren i Bodafors och Forserum läggs ned.

I och med detta försvinner en del av landsbygdens kapitalförsörjning. Man pekar med hela handen:  i Forserum och Bodafors skall du inte bo.

 

Två dagar tidigare kom befolkningssiffror som pekar på att Höglandet tappar närmare ett tusen invånare och att det på en tioårsperiod betyder att befolkningen på Höglandet minskar med kanske ända upp till femtontusen personer

 

Sjukhusstrukturen kan inte upprätthållas Eksjöklinikerna blir mer en utvidgad vårdcentral som skall konkurrerar med övriga vårdcentraler. Går vi samman med Östergötland i en region är Eksjöklinikerna nedlagda.

 

Underlaget för järnvägar, polisväsende, domstol och Eksjö Garnison försvinner.  Allt medan Irene Oskarsson pratar i allmänna ordalag och att förutsättningarna skall förbättras för landsbygden men vad som skall göras, det tiger fru Oskarsson om som muren.

 

I Eksjö kommuns södra del vet vi att vi inom en femårsperiod står utan telefonförbindelser Telia river kopparnätet och tillhörande telefonstationer ersätts med fasttelefoni om du är kund hos Telia. Bredband fungerar inte över fasttelefoni allra helst som inte mobiltelefonen har täckning redan nu.

 

Med fastmobilsystemen kan man inte bedriva handel därför att kortläsare över telefonnätet inte kan operera över mobilnätet.

 

Resultatet för oss på landsbygden  är att vi måste själva finansiera bredbandet ända fram. Det kan kosta mig tolvtusenfemhundra för att kunna ha telefon och dator. Jag inser att fru Oskarsson glädjer sig att det blir dyrt för mig – då kanske jag skriver lite mindre och förargar makthavare lite mindre.

 

Bensinmackar läggs ned. Folk får köra långa sträckor och släppa ut koldioxid. Värst av allt är att bensinbolagen har en mycket raffinerad teknik. Bbygger du upp en liten mack får du inte köpa raffinerad bensin i kvantiteter under en miljon liter för då är inköpspriset högre än försäljningspriset.

 

Jag vill ha en progressiv landsbygdspolitik där man vänder på kuttingen. Konkret skulle det inneburit att man kör barnen från Aneby centralort till Askeryd skola och bygger ut skolan där.

 

Jag vill att staten tar över landsbygdens elnät och telefonnät. Det är en jämlikhetsfråga att även om man bor Brännelund och inte behagar makthavarna skall man ha ström, vatten, avlopp och telefoni på lika villkor.

 

Jag tycker man skall starta ett statligt telegrafbolag igen med huvuduppgift att försörja landsbygden med telefoni och bredband. Jag är heller inte främmande för ett statligt oljebolag som säljer biogas, etanol, diesel och bensin till rimliga priser på landsbygden. Ett stort oljebolag skulle kunna handla upp råbensin till billiga priser.

 

Ska en utbyggnad av biogas och andra alternativ ske, måste det till resurser som finansieras via bl.a. EU och svenska staten.

 

Jag vill ge landsbygdens innevånare en skatterabatt på tre till fem kronor per skattekrona, ett s.k. ”landsbygdsavdrag” istället för jobbskatteavdrag. Med landsbygd definieras då att bo utanför en tätort som är större än 3000 invånare.

 

Den allra viktigaste åtgärden är att barnen redan från tidig ålder skall vänja sig vid att skolor, dagis och andra aktiviteter finns på landsbygden  med modersmjölken lär sig  man åker från staden till landet.

 

Vill också slutligen att man satsar på ett stöd för småjordbruk som är mindre än tio ha om de uppfyller regler som GMO-fritt, ekologiskt, närproducerat.

 

Vad kostar allt detta? Ja, runt femtio miljarder. Dyrt säger du som läsare men när t.ex. jobbskatteavdraget genomfördes som kostar ca sjuttio miljarder om året sa inte Irene Oskarsson flaska om kostnaderna, trots att hon uppbär sk aktivitetsstöd som kallas riksdagsarvode.

 

LARS-HÅKAN HALLDIN (C)

 Oberoende Centerpartist

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook