Nyheter

Landshövdingen fick lära nytt om Sävsjö

F-länets landshövding Minoo Akhtarzand satt på skolbänken i Sävsjö under fredagen – med allt från teori till ostkaka via koskit. Besöket var ett led i hennes arbete med att lära sig det län som är hennes ansvarsområde.

Alla tjänstemän och politiker av dignitet deltog i den dragningen inne i kommunhuset där befolkningsutveckling, näringsliv och kommunikationer redovisades. Plus naturligtvis den i jämförelse med flertalet andra höglandskommuner positiva befolkningsutvecklingen.

Första besöket ute i verkligheten hade förlagts till Skruf Snus, detta mycket framgångsrika företag i nydesignad, elegant produktionsbyggnad. Därifrån var det inte så långt till nästa etappmål, som var Sävsjö Biogas. Där ska, när anläggningen är färdig om mindre än ett år, fordonsgas produceras. Anläggningen ägs gemensamt av Göteborgs Energi och en grupp lantbrukare i Sävsjö kommun. Råvaran: gogödsel. När gasutvinningen är fullbordad efter 40-talet dygn får lant brukaren tillbaka en bättre gödsel, dessutom i princip luktfri.

Som civilingenjör inom den elektrotekniska världen var det inte svårt att fånga hennes intresse för projektet. Energifrågorna ligger henne helt tydligt varmt om hjärtat.

Sen blev det lunch och den avrundades med en liten dessert i samband med besöket hos ostkakebageriet i Vrigstad.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook