Nyheter

Landstinget säger ja till en F-region

Trots att bara 7 av Jönköpings läns 13 kommuner ställer upp på att länet på egen hand ska bilda en regionkommun hävdar landstingets parlamentariska grupp att de politiska partierna länet är överens i regionfrågan.

Det innebär att landstingsstyrelsen begär att fullmäktige den 22 november ska ansöka hos regeringen att F-länet får bilda en egen regionkommun från 1 januari 2015.

Men det finns faktiskt tecken som tyder på att tveksamheten/motståndet mot att Jönköpings län blir en regionkommun gjort visst intryck. Prlamentariska gruppen uttrycker i sina skrivningar att syftet är att från 2015 inleda arbetet med att utöka samarbetet med grannlänen/regionerna för att underlätta en regionförstoring från 2018.

Tommyn Bohman (S), kommunalråd i Vetlanda, där fullmäktige förordade en region större än länet och förord för en region Småland men öppen för anslutning till Östra Götaland kan bara konstatra att den parlamentariska gruppen står fast vid sina utgångstankar men tillägger:”Skrivningarna i dokumenten låter förstå att man är mer öppen för andras tankar nu. Det vi tycker har trots allt inte passerat helt obemärkt.”

Han erkänner att han inte hade haft några större förhoppningar om att parlamentariska gruppen skulle bry sig om vad vetlandapolitikerna men tycker att man ändå visat viss hänsyn.

”Det hedrar dem.”

Stefan Gustafsson (KD), kommunalråd i Sävsjö, där fullmäktige kort och gott förordade Smalande plus Öland som en region, konstaterar att landstingspolitikerna missar utvecklingståget när man vidhåller att Jönköping ska vara en regionkommun från 2015 med anslutningsmöjligheter tre år senare.

”En större region haden gett oss en större slagkraft. Nu frånhänder man sig utvecklingsmöjligheter, både infrastrukturellt och för näringslivet.”

Stefan Gustafsson fortsätter:

”Problemet är att de tunga aktörerna i parlamentariska gruppen inte velat släppa prestigen. Jag fruktar, att vi framöver får ett bekymmer med prestigehungern hos moderater och socialdemokrater.”

Sen återstår att se hur regeringens man Mats Sjöstrand, dagens Axel Oxenstierna, ritar gränserna någon gång i början av nästa år.

FOTNOT:Eksjö kommunfullmäktige förordar en större region än Jönköpings län ”men att risker och möjligheter i en process måste värderas”.

Nässjö kommun anser inte att Jönköpings region är given utan efterlyswer en öppen analys och förhållningssätt i geografifrågan.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook