Debatt

Landstinget säger nej – pojke får ingen tandläkarvård

”Tillräcklig vård?”, undrar Vetlandatandläkaren Lars-Olof Reinfeldt i ett inlägg på Höglandsnytt Debatt på tal om ett fall där landstinget säger nej till att ersättning till en pojke som behöver ett ingrepp för att inte få allvarliga men av sina tandproblem.

Tänk dig att du ligger på operationsbordet och får dina kranskärl vidgade på grund av sjukdomen kärlkramp. Doktorn upptäcker att du har ett klaffel när operationen är lyckligt avslutad. Nästa besök frågar du doktorn. När kommer klaffelet att åtgärdas?

Då säger doktorn att du redan fått en operation i hjärtat, reglerna ersätter inte en till operation och tyvärr får du leva med detta problem i framtiden!

Nu har jag hjälpt en liten kille att flytta fram en framtand i munnen som var på väg in i gommen. När detta var klart upptäckte vi att överkäken är för liten och han kommer att få bettstörningar, huvudvärk och tandlossning i framtiden om ingenting göres nu.

Nu säger tandvårdsansvariga (bedömningsenheten) inom landstinget att denna vård inte är ersättnings-bar eftersom han redan behandlats ortodontist för en åtgärd i munnen detta år.

Väntan på vård gör att problemen ökar och större och svårare behandlingar krävs. Detta gäller både hjärtan och tänder.

För några år sedan erhöll en flicka tandreglering och skickades hem färdigbehandlad. Nu är en tand på väg innanför underkäken. Hon lider både fysiskt och psykiskt av att hon inte blev tillräckligt färdigbehandlad och rekommenderas att betala en dyr vård ur egen ficka. Detta blir resultatet på allt fler barns tandvård när adekvat tandbehandling inte förordas i tid i systemet.

Vad ska vi som vårdpersonal och föräldrar göra för att lyfta denna viktiga fråga för våra barns framtid?

Lars-Olof Reinfeldt, tandläkare
Vetlanda

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

4 Comments

  1. Jag tycker du ska väcka frågorna hos din namne, Fredrik Reinfeldt. Nedmonteringen av den mest grundläggande sociala tryggheten verkar gå enligt de blåas planering.

    1. Nermonteringen har funnits sedan 70-talet så kom inte dragande med rött eller blått, vi har fått det sämre i över 40år så vi har inte märkt det fören nu. Det finns inget som fungerar i dagens sverige på grund av nermonteringen inom ALLT.

  2. Jag har inte haft råd och gå till tandläkaren på flera år, värker i mer än en tand, försökt få ekonomisk hjälp för och fixa det men blev nekad.

    Kommer även ihåg att i Sävsjö för några år sen fick ortsbefolkningen bara gå till tandläkaren om det var riktigt akut, dom var tvungna och fixa invandrarnas tänder under två veckors tid, givetvis var det svenska skattebetalare som stod för kalaset.

    Helt ärligt så funderar jag mer och mer på och åka till en annan ort och bryta på nått språk och säga att jag är ”papperslös” (illegal invandrare som har fått avslag på sin asylsökan eller inte ens har sökt), för och få mina tänder fixade, annars lär jag aldrig ha råd eller få hjälp.

Kommentarer avstängda