Landstinget vill ha Öresundståg till Höglandet | Höglandsnytt
Höglandet Nässjö Nyheter Sävsjö

Landstinget vill ha Öresundståg till Höglandet

Direkttåg från Jönköping och Nässjö till Köpenhamn och Öresundsregionen. Det kan bli verklighet om länstrafiken och landstingsledningen får som de vill. Det kan dock bli dyrare och för många tåg på banan, enligt bedömare men fler stopp i till exempel Sävsjö

Idag går Öresundstågen till Alvesta och Växjö. Ett förslag ligger nu på landstingsstyrelsens bord om att förlänga Öresundstågen till Jönköping, Nässjö och Värnamo.
För att det ska bli verklighet måste Jönköpings län först gå med i Öresundståg AB som ägs av länstrafikbolagen i Västergötland, Halland, Kronoberg, Blekinge, Skåne och Kalmar län. Dessutom måste samarbetet med SJ på Kust-till-kustbanan sägas upp. Öresundstågen beräknas kosta 4,5 miljoner kronor för landstinget/länstrafiken.
Öresundstågen är populära bland pendlare och stannar på fler platser än X2000. Till exempel Sävsjö skulle troligtvis få fler tågstopp än idag om Öresundståg komme till länet. Öresundstågstrafiken till Höglandet skulle kunna komma igång först i december 2014.
Ett problem om Öresundstrafik ska införas är kapacitet på spåren, särskilt mellan Nässjö och Jönköping där det är tänkt att också Östgötapendeln, Vättertåg och Krösatåg ska gå om dagens trafikupplägg bevaras. Det finns mer plats på spåret mellan Värnamo och Jönköping men det spåret är å andra sidan i skriande behov av upprustning.
[adrotate banner=”6″]
[adrotate banner=”7″]
[adrotate banner=”23″]

 

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook