Nyheter

Landstingsnonchalans mot kommunpolitiker

På ett seminarium om regioner gjorde Peranders Johansson (M). landstingsråd, klart vad han tycker om demokratin: ”i regionfrågan finns inget skäl för landstinget att lyssna på folk i varenda buske”. Kommunpolitikers åsikt var därmed ointressant.

Det har nu fått två kristdemokratiska kommunalråd att ilskna till, Stefan Gustafsson i Sävsjö och Andreas Sturesson i Jönköping.

De båda har skrivit ett brev till landstingsstyrelsen i Jönköpings län i vilket man begär att landstingsledningen försöker bryta tidigare låsningar för att få till stånd en öppen beslutsprocess.

De båda kommunalråden tycker inte att det här är en renodlad landstingsfråga även om det är därifrån beskedet till regeringen ska lämnas.

Men dessförinnan v ill de att landstingsledningen ska lyssna på folket i varenda buske, alltså vad kommunpolitikerna tycker.

I Sävsjö har fullmäktige till exempel tagit ett enhälligt beslut om att man vill se en ”region Småland”.

De båda kommunalråden hänvisar till omfattande satsningar på infrastruktur och kollektivtrafik i i både Skåne och Västra Götaland, satsningar som gynnar näringsliv och sysselsättning. Och det är bra för kommunerna, menar de.

Herrar Gustafsson och Sturesson uppmanar landstingsstyrelsen att i god tid före ett beslut genomföra en remissrunda så att både kommuner och näringsliv får säga sitt i regionfrågan.

Redaktionen sökte under eftermiddagen landstingsrådet Peranders Johansson för att få en förklaring till den nedlåtande attityden till kommunerna men fick tyvärr inte kontakt med honom.¨’

Hans efterträdare Håkan Jansson (M) är av samma principiella åsikt som Peranders Johansson, alltså att det räcker med Jönköping för att skapa en livskraftig region.

”Västra Götaland är ett avskräckande exempel på region. Skulle vi här få en Smålandsregion är jag ganska säker på att både Mullsjö och Habo vill gå tillbaka till Västra Götaland!”

Håkan Jansson hävdar att en Region Småland är en utopi, ”kronobergarna vill inte vara med oss utan med Skåne och äåven om skåningarna inte vill ha dem med nu kan de tänka sig det om sex, sju år.”

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook