Länsbor tar el-prisområdena och Svenska Kraftnät till domstol | Höglandsnytt
Höglandet Jönköpings län Nyheter

Länsbor tar el-prisområdena och Svenska Kraftnät till domstol

Värnamo elnät drar nu statliga affärsverket Svenska kraftnät inför domstol för införandet av el-områden. Svenska Kraftnät har agerat utan tillstånd från vare sig riksdag, regering eller eu-kommissionen, menar det lokala el-bolaget.

[adrotate banner=”6″]
Höjda priser i södra Sverige blev följden när Svenska Kraftnät införde el-områdena. I vissa fall skär områdesgränserna genom kommunerna och bygder, bland annat i Vetlanda kommun där gränsen mellan dyrt och dyrare går i Korsberga.
Men det vill Värnamo Elnät sätta stopp för
”Svenska kraftnät har inte har rätt reglera priserna på det sätt som skedde i elområdesbeslutet. Riksdagen har inte gett dem den rätten, regeringen har inte gett dem den rätten, och det är helt klart att EU-kommissionen inte har gett dem den rätten, säger Mattias Bexelius, Värnamo Elnäts advokat till Ekot..

Därför har Svenska Kraftnäts beslut inget stöd i lagar och förordningar. Kammarrätten har nu gett tillstånd till prövning av fallet.
”Skulle en domstol anse att det här beslutet är olagligt så har Svenska kraftnät ett väldigt stort problem, men det är ett problem som Svenska kraftnät har skapat”, säger Mattias Bexelius till Ekot.
Till Ekot menar Svenska Kraftnäts generaldirektör, f d försvarsministern Mikael Odenberg att man har rätten på sin sida.

Också Konstitutionsutskottet granskar införandet av el-prisområdena.
Svenska Kraftnät har tidigare väckt ont blod på Höglandet eftersom man vill bygga en stor kraftledning över Eksjö och Nässjö kommuner, ibland mycket nära samhällen och skyddad natur.
[adrotate banner=”7″]
[adrotate banner=”23″]
[adrotate banner=”34″]

 

 

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook