Jönköping Jönköpings län

Länstrafiken drar in helgbussarna – kommunledningen rasande

Gislaveds kommuns politiska ledning är nu starkt kritiska till länstrafikens planer på borttagna bussturer och känner sig tvungna att betala för att få tillbaka bussturer.

Gislaveds kommun är starkt kritiska till Jönköpings länstrafiks planer på att helt sluta köra busslinje 132 mellan Gislaved och Jönköping under helger. Det skulle innebära att kommunens invånare från och med mitten av augusti inte längre kan ta sig till regionhuvudstaden Jönköping på helger med kollektivtrafiken.

– Det är helt orimligt. Vi måste och ska ha fungerande kollektivtrafik i vår kommun och i hela vårt län, säger kommunstyrelsens ordförande Marie Johansson (S), i ett pressmeddelande.

Tidigare har busslinjen kört fyra dubbelturer mellan Gislaved och Jönköping på helgerna. Länstrafikens förslag är att ta bort samtliga. I möten mellan kommunledningen och Länstrafiken har man emellertid gjort en överenskommelse, men det är en uppgörelse som man från kommunens sida känner sig tvingad till.
Jönköpings länstrafik vill att kommunen betalar 100 000 kronor till dem för att behålla hälften av turerna mellan orterna fram till årsskiftet. Kommunstyrelsen har beslutat att betala summan.

– Kommunerna i länet har redan en gång överlåtit ansvaret, och skatteväxlat, kollektivtrafiken till Region Jönköpings län. De i sin tur har gett i uppdrag åt Jönköpings länstrafik att skapa en bra och fungerande kollektivtrafik. Beslutet att skjuta till dessa pengar är inget vi vill, men mer eller mindre är tvingade till. Vi måste möjliggöra för våra invånare att kunna ta sig till och från Jönköping på helgerna, även de som inte har bil eller körkort, säger Marie Johansson.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook