Nyheter

LARM: Domaren var full


Omfattande huvudförhandling i tingsrätt måste tas om efter misstänkt fylleskandal.

Den 15 maj inleddes huvudförhandling i ett mål i Uddevalla tingsrätt mot tre personer för ett flertal grova stölder och grova bedrägerier mot pensionärer på flera platser i Sverige.

Förhandlingen beräknades pågå i tingsrätten under sammanlagt 17 dagar men avbröts i förra veckan eftersom en av de två domarna i målet misstänks ha varit alkoholpåverkad under en av de genomförda rättegångsdagarna.

Frågan om huvudförhandlingen i målet skulle tas om från början eller fortsätta som planerat behandlades under måndagen vid Uddevalla tingsrätt. Under tisdagen meddelade tingsrätten att huvudförhandlingen måste tas om från början.

Tingsrätten menar i sitt beslut att det skulle strida mot principen om rätten till en rättvis rättegång att fortsätta huvudförhandlingen när förtroendet för rätten i det aktuella målet skadats genom det som framkommit.

– Att rätten genom dagens beslut kommit fram till att huvudförhandlingen måste tas om är olyckligt särskilt för alla de målsägande och vittnen som redan lagt både tid och kraft på att medverka under flertalet genomförda förhandlingsdagar i ärendet. Det innebär givetvis också att de häktade i målet drabbas då tiden i häkte riskerar att bli onödigt lång. Sådana här händelser under en rättsprocess är oacceptabla och riskerar att långsiktigt skada allmänhetens förtroende för rättssäkerheten och hela rättssystemet, säger Daniel Edsbagge, chefsåklagare på Åklagarkammaren i Uddevalla, i ett pressmeddelande.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook