LARM: Flera personer försvunna på isen på sjön Ylen – stort pådrag | Höglandsnytt
Aneby Höglandet Jönköping

LARM: Flera personer försvunna på isen på sjön Ylen – stort pådrag

Incident som fick lyckligt slut på sjön Ylen väster Aneby under kvällen på onsdagen.

Cirka kl 1645 på onsdagseftermiddagen fick räddningstjänsten larm om en förmodad incident på sjön Ylen mellan Jönköping och Aneby.

Två av varandra oberoende vittnen hade sett personer som rört sig ute på isen. När man sedan någon timma senare tittade ut på isen såg man inga personer kvar men någon form av föremål var fortfarande synligt. Vittnena blev därför rädda för att de tidigare sedda personerna hade gått genom isen och ringde därför 112.

Räddningsstyrkor från Jönköping och Aneby larmades med ett 10-tal personal tillsammans med ambulans, polis, svävare från Sjöräddningssällskapet samt SAR-helikopter från Sjöfartsverket till platsen.

Framme på platsen visades räddningstjänstens personal till rätt position på den norra änden av sjön Ylen och ytbärgare begav sig ut på isen. När de kom fram till de siktade föremålen visade det sig vara en vedhög. Runt vedhögen fanns ett antal borrhål för fiske genom isen men inga personer i närheten.

Ytbärgarna identifierade på platsen några fotspår som man valde att följa. Med hjälp av dessa stötte man på två personer som vid synnerligen god vigör berättade att de någon timma tidigare befunnit sig ute på isen, anordnat en vedhög och förberett för morgondagens fisketur.

Vid avstämning med vittnena stämde också de två personernas klädsel överens med tidigare iakttagelser varför räddningsledningen drog slutsatsen att man återfunnit de personer som eftersökts och att inget nödläge förelåg.
Samtliga larmade resurser kunde därför vända åter och händelsen fick ett lyckligt slut.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook