Aneby Eksjö Höglandet Nässjö Sävsjö Tranås Vetlanda Ydre

LARM: Hamburgare stulen

”Koppla mig till polisen, någon har snott min cheeseburgare på McDonalds.” Så kan det låta på nyårsafton när folk antingen ringer i onödan eller busringer till SOS Alarm.

Varje år kommer en stor mängd samtal in till 112 som inte handlar om nödsituationer. Inför nyårsafton rustar SOS Alarms operatörer för en förväntad kraftig ökning av nödsamtal och därutöver – tusentals fel- och busringningar.

– Många av samtalen, omkring en tredjedel, är dessvärre inte verkliga nödsamtal. Den som bus- eller felringer till nödnumret riskerar att fördröja hjälpen för någon som är i en akut, livshotande situation, särskilt vid ett tillfälle som nyårsnatten då det rings ovanligt många samtal, säger Maria Khorsand, VD vid SOS Alarm, i ett pressmeddelande.

Exempel på icke-nödsamtal till SOS Alarm:

  • ”Koppla mig till polisen, någon har snott min cheeseburgare på McDonalds.”
  • ”Jag har inga pengar på mobilen. Kan du koppla mig till min kompis?”
  • ”Mina cigaretter är slut. Vet du om det är en ambulans i närheten som kan handla åt mig?”
  • ”Kan ni min pinkod till mobilen? Jag har glömt den”
  • ”Jag får inte tag på en taxi. Är det någon ambulans på väg mot mitt håll som jag kan lifta med?”

– När klockan slår tolv på nyårsafton förväntar vi oss en omedelbar fördubbling av antalet nödsamtal, från ca 800 mellan klockan 23 och midnatt till 1600 stycken timmen efter tolvslaget. Effekten håller i sig i flera timmar, vilket gör nyårsnatten till det tillfälle på året då vi tar emot flest samtal på 112, säger Maria Khorsand.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook