Höglandet Hultsfred Småland Vimmerby

LARM: HEPATIT PÅ FÖRSKOLA – Barn kan vara allvarligt smittade

Provtagning efter hepatit A-smitta på förskola.

Eftersom det konstaterats att hepatit A förekommit på en förskola i norra Kalmar län har smittskyddsläkaren beslutat om provtagning av en del av barnen och personalen.

– Risken för att smittspridning förekommit på förskolan är liten, men för att undersöka om det finns smittade individer har jag tagit beslutet om att samtliga barn och personalen på berörda avdelningar ska lämna ett blodprov, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin i ett pressmeddelande.

En person som utsatts för smitta kan skyddas av vaccin om det ges inom två veckor från smittotillfället. Då det visat sig att smittämnet förekommit på förskolan för mer än två veckor sedan är det inte meningsfullt att vaccinera för att förhindra smitta. Däremot inleds provtagning vid hälsocentral med början under fredagen.

Familjemedlemmar till barn och personal omfattas inte av provtagningen i dagsläget. Det kan dock bli aktuellt om ytterligare fall konstateras. Den som är fullvaccinerad mot hepatit A eller den som har haft hepatit A tidigare har ett livslångt skydd mot sjukdomen.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook