Aneby Eksjö Höglandet Jönköping Jönköpings län Nässjö Sävsjö Tranås Vetlanda

LARM PÅ HÖGLANDET: Skördarna har minskat med 80 procent – låt bönderna skörda på din mark nu!


Akut foderbrist för betande djur p g a värme och torka, slår nu länsstyrelsen på Höglandet larm och uppmanar alla markägare att upplåta mark för skörd och bete.

Vallskördarna har hittills i år minskat med 20–80 procent. Det krävs mycket regn resten av sommaren för att återväxten i betesmarker och på åkermarker ska komma igång igen och med anledning av detta är det viktigt att även marker som normalt sett bara putsas kan skördas, uppmanar nu länsstyrelsens lantbruksansvariga.

Privatpersoner, bolag och kommuner uppmanas låta djurhållare ta skörd från markerna och det ska finnas mycket mark som normalt inte skördas men som behövs nu.

– Kan vi få fler kommuner att hjälpa till att stötta upp livsmedelsproducenterna här i länet vore det oerhört värdefullt. Vi ser exempel på lantbrukare som redan nu är tvungna att fodra djuren med det foder som är tänkt att användas i höst och vinter, säger Lars Sandberg, avdelningschef på landsbygdsavdelningen vid Länsstyrelsen i Jönköpings län, i ett nyhetsmeddelande.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook