Ekonomi Höglandet

LARM: Skatteverket tänker sätta dit taxichaufförer

Skatteverket granskar olaglig taxiverksamhet i sociala medier.

Skatteverket ska granska förmedling av olaglig taxiverksamhet i sociala medier, ett fenomen som växt de senaste åren. Förmedlingen sker ofta i slutna grupper. Skatteverkets kontroller syftar till att motverka osund konkurrens som drabbar laglig taxiverksamhet.

– Olaglig taxiverksamhet är i sig är inget nytt problem. Det vi ser är att köpare och säljare använder nya kanaler för att mötas, och då flyttar vi vår kontroll dit problemen finns, säger Susanna Bengtsson, samordnare på Skatteverket, i ett pressmeddelande

De senaste åren har det skapats grupper i sociala mediekanaler för privatpersoner som kör andra personer mellan olika platser mot betalning. Grupperna beskriver sig ibland som forum för samåkning, vilket blir missvisande om körningarna sker mot betalning.

– Om du kör personer och tar betalt är huvudregeln att ersättningen du får är skattepliktig. Även frivilliga betalningar som du får för att du kört personer ska tas upp som inkomst i deklarationen. Kör man i större omfattning kan det klassas som näringsverksamhet, påstår Susanna Bengtsson.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook