Nyheter

Larminstallatör häktades för grovt häleri

Under veck häktades en larminstallatör vid Växjö tingsrätt, misstänkt för grovt häleri. Enligt uppgift har mannen sålt och installerat inbrottslarm till privatpersoners bostäder på dagarna, kvällstid ska han ha handlat med stöldgods.

Det handlar om datorer och andra föremål inom den branschen för hundratusentals kronor. Hanteringen ska ha pågått i minst två, kanske tre år.

Ytterligare en man, en kamrat till installatören, häktades även han för grovt häleri. Båda männen som tidigare är ostraffade häktade på sannolika skäl misstänkta.

Enligt vad åklagare Christel Anderberg har uppgett ska stöldgods i olika omfattning ha hittats hemma hos de båda männen.

Männen har vid häktningsförhandlingen erkänt att de köpt de aktuella datorerna, men att de handlat i god tro och inte förstått att det rört sig om stöldgods.

Ytterligare en man från Stockholmstrakten fraktades ner till Växjö under fredagen. Han anhölls, misstänkt för grov stöld alternativt grov förskingring. Mannen kommer att begäras häktad under helgen.

Enligt vad Kronobergspolisen har uppgett tyder allt på att det handlar om en mycket omfattande härva som är på väg att rullas upp. Det är polisens spaning på nätet som lett fram till genombrottet.

Enligt den pressansvarige vid huvudkontoret hos det företag där larminstallatören är anställd, tyder inget i nuläget på att hälerierna ska ha haft någon koppling till den misstänktes arbete.

Man uppger dock att mannen tills vidare är utestängd från företagets system och lokaler. Det uppges vidare att för att få arbete hos det aktuella företaget krävs ett rent belastningsregister, en kontroll som görs varje år.

Det är länsstyrelsen som beviljar tillstånd för auktoriserade bevakningsföretag, men det är polisen som godkänner enskilda larminstallatörer.

Åtal mot de båda ska vara väckt senast den 11 november.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook