Ekonomi Jönköpings län

Läsplattor till fullmäktigeledamöterna – sparar halv miljon

Landstinget i Jönköpings län har insett hur de kan spara på skattebetalarnas pengar. Miljoner finns att spara på läsplattor och minskat pappersutskrivande.

Landstinget föreslås införa läsplattor till ledamöterna i landstingsfullmäktige. Hittills har landstingsstyrelsen och delegationsledamöter haft läsplattor och därigenom fått möteshandlingar istället för på papper.
Eftersom i storleksordningen ett ton papper skickas årligen inför sammanträden i landstingets politiska värld finns pengar att spara.
Läsplattorna kostar 360 000 kronor att köpa in (och kan sedan skrivas av i bokföringen) och 230 000 kronor i drift årligen, enligt landstingets redovisning. Samtidigt sparas en halv miljon kronor in på minskade pappers- och portokostnader och arbetstid för kopiering och posthantering.
Totalt skulle antalet politiker med läsplattor ökas från 30 till 125 om förslaget blir verklighet.

Som Höglandsnytt tidigare redovisat handlar det om miljonkostnader som kommuner och landsting kan spara in på minskad pappershantering. I en liten kommun som Eksjö handlar det om 4 miljoner kronor. En utredning där visade att 90 procent av alla pappersutskrifter var onödiga, att kommunen inte hade koll på vad utskrifterna egentligen kostade, att 75 procent av energislukande skrivarna inte behövdes (fast egentligen har man ingen aning om hur många skrivare som finns i kommunen).

[Redaktion]

 

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

3 Comments

  1. Vad kostade utredningen?? Mycket tid som läggs ner för att motivera att de behöver en IPad i jobbet eller vad det egentligen handlar om…….en IPad att använda privat och således slipper köpa denna för egna pengar

    1. Om du visste vad alla dessa papper och olika versioner av diverse dokument kostar i både pengar och miljö så skulle du inte fråga.
      Självklart ska man använda smarta lösningar.

  2. Vad kostar uppdateringarna av läsplattorna, så fort de krångar ska IT-avdelningarna sysselsätta sig med dessa?

Kommentarer avstängda