Eksjö Nyheter

Låst dörr ska öppnas om folket vill

Eksjö kommun har nu låst dörrarna både till kommunhus och stadshus. De som vill in måste anmäla i förväg eller ringa på. Säkerhetsansvariga Hanna Mehaj lovar att dörrarna ska stå öppna precis som tidigare vid fullmäktigemötena, som är öppna för allmänheten. För dem som vill läsa den kommunala posten gäller att man hädanefter måste ringa på porttelefon för att bli insläppt.

Hanna Mehaj lovar också att besökare får vara anonyma och att deras besök inte registreras i något datasystem.
Flera medborgare har tidigare valt att slå sig ner en stund i stadshusets entré för att läsa en tidning och kanske växla några ord med politiker eller tjänstemän. Också dessa spontana möten kommer att vara möjliga i framtiden lovar Hanna Mehaj men då måste man först ringa på och bli insläppt.
Det nya säkerhetssystemet kommer att utvärderas om ett halvår.
Enligt Hanna Mehaj är tekniken bakom så pass ”smart” att den går att anpassa från tillfälle till tillfälle om till exempel en dörr måste stå öppen.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

2 Comments

  1. men så bra – ”om folket vill” ! gör en enkätundersökning , gärna bland höglandsnytts läsare
    men först vill jag höra argumenten för låsta dörrar, vilka intermezzon, hot e d har förekommit och vilka polisanmälningar har därav följt ?
    enligt mitt synsätt är låsta dörrar ett ingrepp i den lokala demokratin, att utestänga allmänheten till informella, spontana samtal med politiker och tjänstemän ! Det var ju tacknämligt att allmänheten får tillträde till fullmäktiges sammanträden, det trodde jag framgick av kommunallagen!
    så en fråga – om jag får ”tillstånd” att besöka Palle, får jag då byta några ord men Sven Åke , i ett annat ärende ?

  2. Som föregående talare skrev undrar man vilka hotbilder man har i en så pass liten stad som Eksjö, har vad jag minns aldrig hört eller läst något om detta. Dock hörde jag på ryktes väg att dessa låsta dörrar inte är finansierade ännu och att det kommer bli betydligt dyrare då man helt plötsligt kom på att tex alla låskolvar var tvungna att bytas ut, vilket man tydligen glömt bort. En kommun som eksjö där budgeten redan är kärv borde väl rimligtvis lägga pengarna på sånt som är av mer betydelse för kommunens invånare?

Kommentarer avstängda