Debatt Ekonomi Höglandet Jönköping Jönköpings län

LATA RIKA: De får flera miljoner kronor för att inte arbeta

”Inte rimligt att ge miljoner till direktörer som inte arbetar”, anser regionrådet Mikael Ekvall (v) i ett inlägg på Höglandsnytt Debatt på tal om att skattebetalarna nu återigen måste betala den byråkratiska överklassen.

Människor är nog i allmänhet är rätt trötta på att skattemedel slösas bort genom att Regionen ger miljoner till direktörer som inte arbetar. Det har fått pågå länge nu och avskräckande exempel avlöser tyvärr varandra. Inget parti har än så länge signalerat att man vill ändra på hur det fungerar idag förutom Vänsterpartiet.

Regionens direktörer omfattas av Lagen om anställningsskydd till skillnad från många andra direktörer som istället har särskilda avtal som reglerar vad som händer när arbetsgivaren och direktören vill gå skilda vägar. Men så är det alltså inte i Region Jönköpings län.

Istället sker förhandling och i värsta fall sker en rättslig prövning som kan hålla på i flera år. Det blir dyrt för skattebetalarna. Det är därför som medborgarna flera gånger de senaste åren har kunnat läsa om direktörer och höga chefstjänstemän som får miljoner i ”avgångsvederlag”. Varje gång det sker gör det särskilt ont i hjärtat för alla oss som istället vill fokusera på bra löner och villkor för vanliga arbetare i Regionen.

Vänsterpartiet vill därför rätta till det som helt uppenbart inte fungerar idag. Vi anser inte att det är rimligt att direktörer skall få dessa generösa fallskärmsliknande villkor när ingen annan av regionens anställda kan avnjuta samma förmåner.

Det finns egentligen flera möjliga sätt att hantera frågan på. Det går att tidsbegränsa direktörernas förordnanden. En annan möjlighet är att i anställningsavtalet reglera vad som skall hända om Regionen vill gå skilda vägar från en direktör som det inte fungerar med. Det sistnämnda är norm för väldigt många direktörer i Sverige. Men Vänsterpartiet kan tänka sig många olika lösningar så länge det innebär att skattebetalarna slipper ge miljoner till direktörer som inte arbetar.

Mikael Ekvall (V)
Regionråd

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook