Debatt Opinion

Lena Ek utrotar både vargstammen och sin trovärdighet som miljöminister

”Lena Ek riskerar att utrota både vargen och sin egen trovärdighet som miljöminister”, anser Mikael Karlsson, ordförande Naturskyddsföreningen i ett debattinlägg.

Idag meddelade Lena Ek att hon anser att det räcker med att vargstammen består av 180 individer, en minskning från dagens ca 300. Lena Ek riskerar att utrota både vargen och sin egen trovärdighet som miljöminister. En vargstam på 180 individer innebär att regeringen i praktiken medvetet kan slå ut vargen från den svenska naturen.

Dagens besked kommer med all sannolikhet att innebära att EU-kommissionen drar Sverige inför EU-domstolen för brott mot EU:s art- och habitatdirektiv. Vi kommer idag ta kontakt med miljökommissionär Potocnik. Det är pinsamt att EU gång på gång ska behöva tvinga Sverige att ens följa den mest grundläggande miljölagstiftningen på EU-nivå.

Mikael Karlsson, ordförande Naturskyddsföreningen

[adrotate banner=”7″]
[adrotate banner=”23″]
[adrotate banner=”34″]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

16 Comments

 1. Mikael Karlsson och Naturskyddsföreningen jobbar som vanligt hårt för att avfolka landsbygden och göra allt för att förstöra alla möjligheter att leva och verka på den svenska landsbygden. Naturskyddsföreningen skulle helst av allt avfolka hela småland och göra det till vargreservat. Fy sjutton för gangstern Mikael Karlsson.

  1. Varför är en vuxen macho man rädd för varg? Jo du är väl jägare och enda anledningen att du vill utrota vargen är för att den konkurrerar om viltet du själv vill skjuta!

   1. Snarare rädd om det lilla jordbruk som finns kvar. Tycker du hela landsbygden ska växa igen med granskog?

  2. Som alla vargmotståndare saknar du trovärdiga argument för dina synpunkter och förlöjligar dej själv genom dina groteska överdrifter . Vilket gör din trovärdighet obefintlig, men fortsätt gärna skriva det hjälper vår rovdjursstamm

   1. Sanningen är att alla vargförespråkare har överdrivit hur många vargar som behövs i Sverige. Skönt att lögnerna från Naturskyddsföreningen och Rovdjursföreningen avslöjats av forskarna. Om du inte tror mig kvittar i sammanhanget.

 2. SHA, vi har ju sånna hiskeliga problem med varg i Småland. Hade du skrivit på norrlandsnytt.se eller liknande så hade någon kanske tagit dig på allvar.

 3. Så sorglig läsning! Låt naturen sköta sig själv. Jakt behövs överhuvudtaget inte alls, naturen reglerar sådant. Den enda jakt som behövs är den som uppstår om något djur attackerar människor eller blir trafikskadat. Jag är hundägare och skulle inte vara ett dugg rädd att gå i en skog som innehåller varg. Vargens flyktinstinkt i vilt tillstånd slår till omedelbart om en människa skulle närma sig. Fram för mer varg som ett vackert inslag i vår vackra natur!
  Man mår fysiskt illa när man ser en flinande jägare som fällt en älg stolt sträcka på sig inför fotografen i en del tidningar. Låt naturen vara i fred, den sköter sig själv, och framförallt så ska jakt med lösdrivande hund stoppas permanent. Hur många stackars hundar stryker med årligen för husses eller mattes höga nöje?

  1. Tack för dina rader. Skönt att veta att det är fler än jag som anser att nöjesdödandet i våra skogar är en förlegad och märklig fritidssyssla. Jag kan väl inte påstå att jag älskar vargar,men de är en av våra viktigaste hörnstenar i naturen och hjälper många andra arter att överleva. MVH vargälskare från Alfahannen

 4. Det är väl kanske ingen av er författare som inser att varg inte är en jägarfråga, utan en fråga om det är möjligt att bedriva jordbruk med boskapskötsel när vargarna skall äta sig mätta på boskapen. Att jordbrukarna ofta är jägare är en oviktig sak i det sammanhanget.
  Det fanns ett skäl till att vargen en gång utrotades.
  Utan boskapsskötsel har vi inget jordbruk och inget öppet landskap.

 5. De är absolut en mycket viktig hörnsten för väldigt många arter, Alfahannen.

  Kjell-Egon, det måste väl vara möjligt att bedriva jordbruk trots varg i skogarna. Stöd till montering av kraftiga elstängsel från staten. Men ser man till nuvarande regering så har vi snart inga jordbruk kvar i vilket fall.

 6. Till Vargälskaren.
  Det är naivt att tro på stängsel. Det är testat och misslyckat på så många andra ställen, så det fungerar bara i vargkramarnas önskedrömmar.
  Och vem skall stå för kostnaden?
  1 ha har kräver ca 400 m stängsel. 4 ha ca 1 km.
  Kostnad ca 450 kr/m. Statsbidrag 50 kr/m.
  Stängsel och djuren kräver daglig tillsyn. Kräver grässlåtter minst en gång i veckan för att inte kortslutas.
  Det är arbetstid som bör användas till att skapa en inkomst.
  Ni som älskar vargar. Ta hem dem till er, och utfordra dem med era husdjur. men det går åt flera kilo om dagen. Vargar skall naturligtvis få bo hos några som älskar dem.
  Sen är jag övertygad om att nuvarande regering är mer positiva till jordbruk än oppositionen. Lena Ek är gift med en bonde. Eskil Erlandsson är bonde.

 7. Det kanske är så Kjell-Egon, att nuvarande regering stöttar lantbrukare. Det som i så fall är trist är ju att det inte verkar hjälpa då det aldrig har varit så lite mjölk och grislantbrukare som idag. Kurvan pekar nedåt i skrämmande hastighet, och det verkar inte komma någon form av stimulans alls. Och jag skulle med glädje ta emot vargar i mitt hem och utfodra dem med vildsvin som har nedlagts av någon drabbad lantbrukare som fått sin åker uppbökad. Är det förresten inte så att det utgår ersättning för viltrivna djur?

  Har man djur ute på bete så kan det ju inte vara omöjligt att stängsla upp tillfälligt då djuren byter bete med jämna mellanrum? Kostnaden för kalaset skulle ju kunna subventioneras som så mycket annat regeringen subventionerar idag, exempelvis krogbranschen.
  Finns det bara en vilja så går det ju.

  Siffran 450 kr/m måste ju vara tagen i luften. Jag stängslade upp ett par hektar för bara nåt år sedan och vill minnas att det stannade på runt 100 kr/m. Detta var i och för sig till hästar, men metod och material var det samma som till kor. Och jag har haft verksamhet i flera år utan att behöva slå gräset för risk för kortslutning.

  Stängsel, ljud, vallhundar och tillsyn ser jag ju skulle räcka gott.

 8. Du hade säkert inte 6 trådar från 20 till 120 cm över mark.
  Räknade du ditt eget arbete, och till vilket pris?
  Lantbrukare lever i en verklig värld. Du tycks leva i en drömvärld.
  Din sista rad säger egentligen allt om hur naiv du är. Vad händer med vallhunden om en varg kommer?

 9. Jag byggde enligt regelverket.
  Vallhunden skulle klara sig alldeles utmärkt, för den befinner sig bland boskapen på rätt sida elstängslet:-).
  Vi står nog alldeles för långt ifrån varandra i detta, och dessutom gillar jag heller inte att bli kallad drömmare.
  Fortsätt hata varg, också fortsätter jag älska den.
  Avslutar härmed debatten från mitt håll.

 10. Ett par frågor till Kjell- Ego Hur många jordbruk har blivit nerlagda p.g.a. varg? Hur många kreatur har dödats av varg de senaste 25 åren? Hur många människor har vargen tagit de senaste 100 åren i vårt land. O.B.S. vilda vargar? Hur många människor har jägarna skjutit ihjäl de senaste 25 åren?
  Dina överdrifter är typiska för varghatare som inte har någon egen erfarenhet utan suger åt sej alla lögner som dina geliker sprider.

Kommentarer avstängda