LISTAN: Här kommer du att dö i jul | Höglandsnytt
Höglandet Nyheter Småland

LISTAN: Här kommer du att dö i jul

Jul- och nyårshelgerna är några av de mest intensiva trafikhelgerna med många människor ute på våra vägar. Det gäller att planera sin resa och se till att att den är trafiksäker. Varje år brukar en handfull personer dö i jultrafiken och flera hundra skadas.

Många olyckor inträffar på några av Sveriges hårdast trafikerade vägar. Att olyckorna ökar under helgerna beror inte bara på ökad trafik, utan också på att mycket av trafiken koncentreras till vägar med bristande standard. Stressade bilförare i den intensiva trafiken kan också leda till olyckor. Dessutom sitter hela familjer ofta i bilen vilket kan leda till att många skadas i de olyckor som sker.

– Många trafikolyckor sker på de stora och högtrafikerade vägarna, men de svåraste skadorna uppstår oftast på det mindre vägnätet, säger Carl Zeidlitz, trafiksäkerhetsansvarig på organisationen Motormännen.

Motormännens tips för en säker julresa genom Sverige:

Välj en mötesfri väg till jul- och nyårsfirandet om du har möjlighet, även om det innebär en viss omväg. Mötesseparerade vägsträckor minskar risken för de allvarligaste olyckorna med 80 procent. Bra vägräcken förhindrar dessutom inte bara mötesolyckor, utan också många allvarliga singelolyckor med bil.

Motormännens lista på vägar med ökad risk för olyckor:
Europavägar:
E10 hela sträckan
E12 hela sträckan
E14 hela sträckan
E16 från Gävle till norska gränsen
E18 från Karlstad till norska gränsen
E20 från Laxå till Göteborg
E22 från Söderköping till Karlskrona
E45 från Trollhättan och norrut

Riksvägar:
26 från Kristinehamn och norrut
70 från Borlänge till norska gränsen
84 från Hudiksvall till norska gränsen

Av: Redaktionen, [email protected]snytt.se Gilla oss på Facebook