Debatt

Livet och samhället är mer än bara arbete

Vi kristdemokrater är övertygade om att samhället består av mer än bara arbete och att politiken därför inte klarar sig med en arbetslinje som exklusivt rättesnöre. En relationslinje handlar om människors frihet och balans i tillvaron.

Om att livskvalitet kan se olika ut för olika människor över en livscykel. För den som är ung och nyutbildad finns en poäng med att arbeta mycket. Det blir ett sätt att fortsätta utbildningen och hitta sin plats på arbetsmarknaden. För den som precis har bildat familj känns ibland samhällets krav på fullständig hängivenhet till arbetsmarknaden som en omöjlig kombination med föräldraskapet. Relationslinjen handlar om att ge människor förutsättningar att själva styra över sin tid och sin vardag. Just därför tycker vi att det är hög tid att arbetslinjen får sällskap av en relationslinje.

 

Det är en naturlig del av en kristdemokratisk helhetssyn på samhället. Att se till människors livssituation och göra det möjligt för fler att äga sin egen tid och göra sina egna livsval handlar om att sätta gränser för politikers vilja att detaljreglera och istället fokusera politiken på att stödja människors egna val. En politik som ser och ger utrymme för relationer leder i sig till ett mänskligare Sverige.

 

Vi kristdemokrater är övertygade om att vår uppgift framöver kommer att handla om att strida för relationernas plats i politiken. Människors behov av att känna sig behövda, av att bryta ensamhet och isolering, är minst lika viktigt som att alla ska ha ett lönearbete. Människans värde och behov av samhörighet med andra bestäms inte av statiska krav på åtta timmars arbetsdag, för alla, oavsett livssituation. Därför vill vi kristdemokrater sätta fokus på relationernas betydelse i samhället.

 

DANIEL FREDRIKSSON

Kristdemokraterna

 

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook