Debatt Höglandet Jönköpings län

Lokal moderatpolitiker: viktigt att kvinnor dödar – vill ha det som i Tyskland

”Möjliggör småskalig försäljning av vildsvinskött”, skriver Susanne Wahlström, Moderatkvinnornas ordförande i Jönköpings län, i ett inlägg på Höglandsnytt Debatt.

Intresset för jakt har de senaste åren ökat och antalet kvinnor som löser jaktkort har under de senaste 20 åren ökat med över 60%. Jakten är jämställd med lika villkor oavsett kön, det gillar vi på Moderatkvinnorna.

Jakten är en viktig del i att bevara vår svenska landsbygd, både vad gäller det djurliv vi har och förutsättningarna för att kunna bo och vara verksam utanför städerna.

Vi, Moderatkvinnor, ser problem med vildsvinsskador i skog och mark, omfattande trafikolyckor och en otrygghet hos allmänheten. Jakt på vildsvin sker allaredan idag, men skulle kunna vara större. För att stimulera till mer jakt behövs förenklade regler att ta hand om köttet.

Idag är det enklare med älg, hjort och rådjur, men för vildsvin, som måste passera vilthanteringsanläggningar, kostar det för mycket och tar för lång tid. Intresset för bra mat är stort och viltkött är ett av våra mest klimatsmarta livsmedel. Och för att få ut mer kött till konsumenter behövs enklare regler vilket i sin tur kan bidra till att minska vildsvinsskadorna på ex. lantbruket. Moderatkvinnorna vill att man tittar på det tyska systemet där varje jägare har ett certifieringsnummer så att småskalig försäljning av vildsvinskött direkt från jägarna ska bli tillåtet.

Susanne Wahlström (M)
Moderatkvinnornas ordförande i Jönköpings län

Alexandra Anstrell (M)
Moderatkvinnornas nationella styrelse

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook