Lööf (c) fick en lunch med Bogren (c) – lovar bättring för husbranschen | Höglandsnytt
Ekonomi Eksjö Nyheter Sävsjö Vetlanda

Lööf (c) fick en lunch med Bogren (c) – lovar bättring för husbranschen

När näringsminster Annie Lööf (c) besökte Eksjö idag fredag var det ett besök hos mycket angelägna trähusföretagare och lokalpolitiker. Slopat bolånetak kan vara på gång för att för att få igång byggandet.

Annie Lööf och Lennart Bogren i ett ljuvt centermöte. Foto: Henrik Simonsen

Annie Lööf följdes av en grupp lokalpolitiker och företagare när hon vandrade runt på Eksjöhus husfabrik. De lokala företrädarna försökte få Annie Lööf att förstå det risiga läge som branschen och därmed också kommunerna på Höglandet är i. Det byggs för lite och finns för många hinder för byggandet.
Några saker kunde Annie Lööf komma med. Bland annat att fastighetsavgiften slopas i 15 år vid nybygge från och med årsskiftet. Hon öppnade också för ett slopat bolånetak för att underlätta nybyggande.
Men hindren är fler. Dyra och inte enhetliga byggregler gör det svårt för husbranschen på storstadsmarknaderna.
”Det hämmar industriproduktionen”, säger Annie Lööf som på denna punkt bara kan lova utredningar, men att de åtminstone ska vara snabba.
”Det är för långa processer för att lösa en akut situation”, säger Vetlandas riksdagsledamot Göran Lindell (c) som också var med på rundvandringen.
Regeringen tänker också pytsa ut 30 miljoner kronor för att minska handläggningstiderna på länsstyrelserna, lovar Annie Lööf innan hon avslutar för att äta lunch med Eksjö kommuns kommunalråd Lennart Bogren (c) som gärna förmedlar Höglandskommunernas tuffa läge.
”Det blir dubbelt fel för oss”, säger han på tal om byggkrisen. Å ena sidan har de lokala bolagen svårt att få sålt på storstadsmarknaderna och det leder till risk för att förlora arbetstillfällen. Å andra sidan är det jättesvårt att få till nybyggen på hemmaplan.
”Vi vänder ut och in på oss för att få investeringar”, säger Lennart Bogren.
Kommunalråd Stefan Gustafsson (kd) representerade Sävsjö kommun med sina många trähusföretag. Han och de andra satt en timme med Annie Lööf och diskuterade läget och vill gärna ha fortsatt kontakt.
”Kontakta min stab”, säger Annie Lööf innan hon lämnar husfabriken men eftersom vi lever i 2012 fortsatte kontakten mellan ministern och kommunalrådet redan på fredagskvällen på Twitter.

Av: Henrik Simonsen, [email protected]
[adrotate banner=”7″]
[adrotate banner=”23″]
[adrotate banner=”34″]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook