Debatt

”Lös ekonomin i Eksjö kommun – gör Bernhard Issal till kommunalråd”


”Det finns en lösning på Eksjö Kommuns ekonomi. Gör Bernhard Issal till kommunalråd”, skriver Lars-Håkan Halldin i ett inlägg på Höglandsnytt Debatt på tal om Eksjö kommuns ekonomiska problem.

[adrotate banner=”27″]

Bernhard Issal. Foto: Henrik SimonsenVi kan nu med Facit i hand se att när Bernhard lämnade Centern då tilltog det ekonomiska förfallet snabbt. Kommunalrådet Lennart Bogren var satt under observation av Bernhard och då hankade det sig fram.

Det är självklart att miljonerna runnit iväg Sociala Sektorn saknar idag styrsel och går vind för våg. Ett snabbt byte av ordförande i den social sektorn är nödvändigt. Även en kraftig översyn av ledning och verksamhet. Central administration är överdimensionerad och kan bantas radikalt. Den centrala verksamheten motsvara en kommun med 50.000 invånare.

Det som i grunden skapat det ekonomiska underskotten är kommunens politiska organisation. Man har slopat nämnder och infört en obegriplig form verksamhetsområden som man kallar sektorer och beredningar,.. Kommunstyrelsen är överdimensionerad 17 ledamöter + suppleanter. närmare 30 man bara i kommunstyrelsen.

Återgå till en klar nämndorganisation med en kommunstyrelse på 13 personer och 7 suppleanter. Slopa kommunalrådsorganisationen och inför en kommunstyrelseordförande,  och 2 v ordf. Vice ordföranden skall tas ur oppositionen. Sänk alla politikerarvoden med 30%. V ordförandena skall arvoderas med kanske 50.000 per år övriga ledamöter sammanträdesarvoden.

Detta är en symbolisk reform som inte sparar stora pengar men visar den politiska viljan.

Det är ett nödläge och då måste man sälja ut fastigheter och anläggningar. Sätt upp Skedhult, Qvarnarp och industrifastigheter på säljlistan.

Nästa steg är att skapa en långsiktig ekonomi för det krävs att man sätter in Bernhard Issal som kommunalråd och  det måste ske nu.

Kommunen har ökade intäkter varje år genom att löneavtalen ökar realt det är mycket pengar  och man skall hushålla med dem. Lär av Uppvidinge som år efter år samlar i ladorna.

Lars-Håkan Halldin

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

One Comment

  1. Tack Lars-Håkan
    Detta var det mest intelligenta jag läst på länge.
    Kommunen måste se till kärnverksamheten och sluta att slösa pengar på oviktiga saker.
    Det är något skumt med hela den kommunala verksamheten.

Kommentarer avstängda