Debatt

LRF säger ja till genmodifierat – ”Jordbrukare försäljare för giftindustrin”

”GMO-fri mjölk, ägg och kyckling är hotad. GMO-fria produkter i Sverige är ett minne blott om LRF-ungdomarna får som de vill”, skriver Rune Lanestrand i ett inlägg på Höglandsnytt Debatt.

[adrotate banner=”6″]

Jag blev uppmärksammad på deras årsmöte/stämma genom en notis om att man valt in en ny ledamot i styrelsen. Och det är ju ingen konstigt. Men så fick jag se att den nyvalda ledamoten Sara Helgstrand arbetade för DuPont , världens största kemiföretag med säte i USA.  DuPontÄr en gigant på GMO och var redan 1999 det största utsädesföretaget  med 60 procent av marknaden  för genmanipulerat utsäde av  majs och soja. Större än Monsanto, Syngenta, BASF och Bayer. DuPont har patent på en rad utsädessorter som odlarna dyrt får betala för att få köpa.

När jag läste om Sara Helgstrand och henne anknytning till DUPont blev jag intresserad av vad stämman behandlade för frågor. Upptäckte till min förskräckelse att LRF-ungdomarna på Gotland motionerade om att den branschöverenskommelse som finns i dag mot  import av GMO-foder skulle tas bort.  Man yrkade på att deras riksstyrelse ”med kraft ska jobba för att kraven på GMO-fritt foder snarast stryks i branschöverenskommelsen.”

Agera och ta kontakt med makthavare

LRF-ungdomens riksstyrelse tillstyrker motionen och att den även ska gå vidare till LRF:s riksstämma. LRF är i grunden  positiv till GMO, liksom jordbruksminister Eskil Erlandsson och en majoritet av riksdagen.  Så nu är det upp till alla som vill kunna äta GMO-fritt i framtiden att agera och ta kontakt med makthavare i olika läger.  Därför har jag skrivit dessa rader. För att visa hur allvarligt läget är när de unga jordbrukarna låter som försäljare för giftindustrin. Verkligen allvarligt och ledsamt minst sagt.

Häromåret gjorde några medlemmar i LRF Ungdom en studieresa till USA. På deras hemsida rapporterar dåvarande  ordföranden  John Enander: ”Under 4 intensiva dagar i lika många delstater träffade vi odlare, odlarorganisationer, och företag (ja Monsanto var ett av dem) som säljer och driver utvecklingen av grödor med genmodifierade egenskaper. Saligheten över teknikens möjligheter var, kan man säga av en stigande skala i den ordning jag ovan nämnde de olika aktörerna. Av dem vi mötte var det ingen som ifrågasatte en enda del av tekniken.”

En mutresa som Monsanto bjöd på?

Samma år motionerade John Enander till LRF-stämman om ökade försöksodlingar av GMO-grödor i Sverige. Nu undrar jag om detta var en mutresa som Monsanto bjöd på?

Det positiva ställningstagandet från LRF-ungdomens styrelse har dessvärre väckt branschorganisationerna till liv som nu tydligen vill gå ifrån branschöverenskommelsen och öppna upp för GMO-foder även till mjölkkor, grisar, kyckling och höns.

Det största hotet med GMO-grödor förutom  alla hälsorisker  är den inbyggda gen där växten tillverkar sitt eget insektsgift som dödar humlor och bin. Utan deras pollinering blir det inte bara som Rakel Carson skrev, Tyst vår utan också en Tyst sommar. I USA där GMO-grödor har odlats några decennier på samma arealer är bi och humlor, insekter och fåglar nästan helt utrotade. De flesta GMO-grödor bidrar dessutom till ökad resistens mot antibiotika då de innehåller en antibiotikagen (NptII).

Rune Lanestrand, tidigare redaktör Småbrukaren

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

One Comment

  1. Skrämmande att inga politiska företrädare från riksdagspartierna har velat kommentera denna kärnfulla insändare. Kan man tolka det annat än att alla ÅTTA riksdagspartier tycker likadant och numera fungerar som transportkompanier åt utländska multinationella affärsintressen i Sverige. Majoriteten svenskar röstar på era partier i hopp om att ni ska slå vakt om svenska folkets intressen och väl , vilket ni här visar med er tystnad att ni inte gör!

Kommentarer avstängda