Eksjö

Luften tog slut – riskerade att dö i branden i Gamla stan

”Att försöka rädda ett människoliv får inte ske på bekostnad av någon av rökdykarnas”. Den statliga utredningen av branden i Gamla stan i Eksjö i somras visar att minst en av rökdykarna fick s k luftstopp när de gjorde en insats för att rädda kvinnan som omkom i branden.

20150817_182847
Utredningen kring branden visar att insatsen för att rädda liv och trästaden kantas av både heroiska insatser såväl som misstag.
Utredningen visar att luften tog slut när rökdykare befann sig i brandlägenheten och just hade hittat kvinnan.
”Rökdykarna hittade kvinnan ungefär i samma stund som den ene rökdykarens reservluftventil trädde i funktion och man påbörjade reträtten bärandes på kvinnan. Rökdykarna har inte påbörjat sin reträtt i tillräckligt god tid eller kallats tillbaka av rökdykarledaren då denne uppmärksammade att insatstiden var på väg att ta slut”, konstaterar utredarna.
När rökdykaren fått luftstopp kallades brandmän som sysslat med utvändig släckning in istället som rökdykare. De tidigare rökdykarna hade då tvingats lämna kvar kvinnan i lägenheten.
”[Vi] har full förståelse för den press rökdykarna kände när de till varje pris ville ha med sig kvinnan ut eftersom man då inte visste om hon var vid liv eller inte, samtidigt som det är ett allvarligt tillbud när en rökdykare får slut på luft inne i en farlig miljö. Ansvaret för att komma ut i rätt tid delas av såväl rökdykarledare som den enskilde rökdykaren. Att försöka rädda ett människoliv får inte ske på bekostnad av någon av rökdykarnas”, säger utredarna från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook