Aneby Ekonomi Eksjö Höglandet Jönköping Jönköpings län Nässjö Sävsjö Tranås Vetlanda

LURAD: Du får sämre betalt men måste jobba lika mycket

I Jönköpings län är det vanligare att jobba deltid än i övriga landet, visar en ny rapport från fackförbundet Unionen. Deltid kan vara positivt, men kan också få flera negativa konsekvenser. 

– Många som går ner på deltid får mindre betalt för att göra samma jobb på kortare tid. Det är inte rimligt, säger Magnus Sjöholm, regionchef för Unionen Småland, i ett pressmeddelnade.

Deltidsarbetet minskar över lag, men det är fortfarande många som frivilligt eller ofrivilligt arbetar deltid, visar en ny rapport från Unionen om privatanställda tjänstemäns arbetssituation.

Det finns också stora regionala skillnader. I Jönköpings län arbetar var tionde person deltid, vilket placerar länet på en tolfte plats på listan över hur vanligt det är med deltid i olika delar av Sverige. Flest deltidsarbetande finns det i Gävleborg, medan stockholmarna arbetar deltid i lägst utsträckning.

Deltidsarbete kan vara positivt, men kan också få flera negativa konsekvenser så som lägre lön och i förlängningen sämre pension. Unionens undersökning visar dessutom att inte ens tre av tio som går ner i arbetstid upplever att de i motsvarande grad får mindre att göra.
– Många hamnar alltså i en situation där de får mindre betalt för att göra samma jobb, men på kortare tid. Här har arbetsgivarna ett stort ansvar, säger Magnus Sjöholm på Unionen.

Av: Redaktionen, [email protected]dsnytt.se Gilla oss på Facebook