Debatt Nässjö Opinion

”Majoriteten får en chans till – låt Centralskolan vara kvar”

”Det var lätt att hålla sig för skratt när man som ledamot i BU-nämnden och djupt kritisk till skolutredningsförslaget fick uppleva när majoriteten i nämnden beslutade ställa sig bakom förslaget”, skriver Rikard Salander (mp) i ett inlägg på Höglandsnytt Debatt.

[adrotate banner=”6″]

Ogenomtänkt skolutredning slank igenom BU.

Det var lätt att hålla sig för skratt. När man som ledamot i BU-nämnden och djupt kritisk till skolutredningsförslaget, på plats fick uppleva när majoriteten i nämnden (onsdagen 20/2) beslutade sig för att ställa sig bakom förslaget. Jag yrkade på återremiss av förslaget, såväl som kd:s ledamöter i nämnden.

Det grämer mig, eftersom det enbart hade krävts en ynka röst till, för att kunna återremittera förslaget till BU-förvaltningen! De svar man fick av majoritetsföreträdarna i nämnden om varför skolstrukturförslaget skulle bifallas, var allt annat än tillfredsställande!

”Det handlar om att ta ansvar”, ”det enklaste är att vi inte gör någonting”, eller  att ”det kan göra ont med förändringar”, var några av de återkommande svaren. Min slutsats blir då att rädslan för att inte lyckas baxa igenom skolutredningen denna gång är större än tron på att göra det till något riktigt bra för Nässjös elever och lärare.

Dock knappt ett ord i sakfrågan, om hur man kan säga ja till ett förslag där det inte finns någon plan för vad kommunen ska göra med Centralskolan efter att skolverksamheten avyttrats? Hur man ska kunna bedriva undervisning genom att tränga in en 7-9 skola på Brinellgymnasiet, som idag har för få grupprum enligt lärarna? Eller hur Norråsaskolan, som skulle behöva renoveras, ska rymma 100 elever extra och inte få någon renovering förrän inom En 6-10 årsperiod?

Håller den ekonomiska kalkylen? Hur ska ett högre pedagogiskt lärande kunna uppnås? Eller hur ska lärartätheten egentligen öka, med den nya organisationen? Ingen av alla dessa frågor fick vi några svar på. Majoriteten och Moderaterna får en chans till på sig att göra det som man borde gjort i BU-nämnden, när frågan kommer upp i kommunfullmäktige! Nämligen att skicka utredningen på återremiss för att göras om, radikalt från grunden och förankra utredningen med personal och elever denna gång, redan från början! Och framförallt, låt Centralskolan vara kvar som en viktig skola i Nässjö centrum!
Rikard Salander (mp), ledamot i barn- och utbildningsnämnden

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

5 Comments

  1. Vad jag har förstått så är det bara politiker från de partier som röstade emot förslaget i BU som har besökt skolorna och sett med egna ögon hur det är och kan tänkas bli med det nya skolförslaget. De som röstat för och även lagt fram förslaget har väl inte brytt sig om att ta reda på hur det faktiskt är?

  2. Det finns ingenting i utredningen som visar på vilket sätt elevernas resultat i skolan kommer att förbättras om förslaget genomförs.

  3. Jag är inte nöjd med att vi ligger på 194:e plats av Sveriges 290 kommuner når det gäller måluppfyllelse. Vår målsättning i majoriteten är att Nässjös skolor ska placera sig bland de 25% bästa kommunerna i Sverige säger Anders Karlsson (C) i ett svar på forumet fråga din politiker. Jovisst mycket text hämtat från skolverket i utredningen handlar om pedagogiskt ledarskap , utveckling mot målen m m. Frågan är hur detta ska uppnås när man inte redovisar något organisationsschema för verksamheten. Problemet med en 194.e plats bottnar kanske i brister i organisation och ledning som inte ger rätt pedogiska förutsättningar. Istället för att angripa kärnproblemet tar man den enkla vägen med att röra om bland lokaliteter allt för att få det verka handlingskraftigt. Vem mer än politiker i stadshuset hittar någon kvalitet i skolutredningen ???
    I sista ändan är det skattebetalarna som står för notan med tomma förfallande fastigheter.

  4. Nej, ett mantra blir ju inte mer sant bara för att det upprepas! Hävdar man från majoritetens sida att det kommer att höja resultaten och öka måluppfyllelsen måste man ju kunna peka på någonting annat än att det ska skapas resursstarka enheter! Och att det är dessa som ska ge bättre resultat och inte fler lärare och mindre klasser etc..
    Men hur enbart lokalförändringar, omflyttningar av elever och lärare med viss omorganisation av tjänster ska ta Nässjö kommun till den smickrande delen av listan, där de 25% främsta håller till, övergår mitt förstånd! Speciellt eftersom kostnaderna inte direkt kommer att bli lägre, i alla fall inte på kortare sikt!

  5. Ja här gör man ju verkligen lätt för sej. Men så kan man ju fundera på vilka som verkligen tar ansvar!? Och det är ju inte politikerna så då finns det ju inte så många kvar att välja på.

Kommentarer avstängda