Hultsfred Vimmerby

Man hittad död i lägenhet – hyrläkare misstänkt


Familjen hittade mannen död i bostaden. Nu inleds en omfattande utredning mot mannens läkare, anställd via bemanningsbolag, som kan komma att straffas.

Sjukvårdsledningen vid primärvårdsförvaltningen på landstinget i Kalmar län har gjort en anmälan enligt lex Maria sedan en patient avlidit kort tid efter läkarbesök.

Fallet gäller en 70-årig man som hade påbörjat behandling mot diabetes och blodfettsrubbning och hade vårdkontakter med en hälsocentral för uppföljning. Ordinarie läkare hade upptäckt avvikelser på EKG och ett hjärtblåsljud som föranlett samråd med hjärtspecialist och fortsatt utredning som han väntade på. I det skedet hade patienten inga symtom.

En dryg vecka senare insjuknade patienten med kallsvettningar och kräkningar som var övergående under förmiddagen. Han kontaktade då hälsocentralen och fick direkt tid för mottagningsbesök.

”Vid besöket hos en läkare från ett bemanningsföretag har undersökningen och bedömningen av patienten varit bristfällig och de avvikelser som noterats lämnades utan avseende. Inte heller har något nytt EKG kontrollerats. Patienten har på kvällen påträffats avliden i hemmet av anhörig. Dödsorsaken tillskrivs akut hjärtsjukdom”, berättar chefläkare Mattias Alvunger i ett pressmeddelande.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook