Småland

Man livshotande skadad – läkare trodde blodproppen var en infektion


Han hade ont i benet efter att ha flugit flygplan. Läkarna trodde att det var en infektion. Det dröjde lång tid innan blodproppen upptäcktes. Vid det laget var mannen redan allvarligt sjuk.

Sjukvårdsledningen vid Oskarshamns sjukhus har gjort en anmälan enligt lex Maria efter en försenad upptäckt av en blodpropp.
Fallet gäller en man i 30-årsåldern som sökte sin hälsocentral på grund av smärtor i ena benet en vecka efter en längre flygresa.

Han genomgick en akut ultraljudsundersökning utan att någon propp i benet påvisades. Patienten, som inte fick någon planerad uppföljning, vände sig nästa dag till företagshälsovården på sin arbetsplats där man misstänkte en inflammation och gav behandling för det. Vid ett andra uppföljande besök på företagshälsovården fick patienten remiss till akutmottagningen med ny frågeställning om propp i benet. Ingen ny undersökning gjordes dock på akuten för att utesluta en propp, istället följer flera besök till akuten där man behandlar en förmodad infektion i benet.

”Viss förbättring inträdde men symptomen återkom och efter ytterligare en vända till företagshälsovården och en andra remiss till akuten kunde rätt diagnos ställas cirka en och halv månad efter första läkarbesöket. Proppen hade vid detta tillfälle också drabbat lungan, ett tillstånd som kan vara livshotande. Patienten blev nu inlagd och fick adekvat propplösande behandling, men det är i dagläget oklart om han kommer att få några bestående men. En internutredning har påvisat dålig följsamhet till nationellt rekommenderade utredningsrutiner för propp i benet. Ett åtgärdsprogram har framtagits för att förhindra att något liknande händer igen”, säger chefläkare Lars Good i ett pressmeddelande.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook