Nyheter Sävsjö

Många jobbtips på framtidsmässa

Det finns gott om jobb och utbildningar åt Sävsjös ungdomar. Det visade sig när arbetsgivare och skolor visade upp sig på årets Framtidsmässa i Kulturhuset på tisdagen. ”Bra med en sådan här mötesplats”, säger Johanna Friman på Sävsjö Näringsliv, mässans arrangör.

Årets mässa var så populär att arrangörerna tvingats säga nej till flera utställare.
Hela förmiddagen på mässan var vigd åt barn och ungdomar på högstadierna och gymnasiet. De fick möjlighet att leta efter framtida arbetsplatser eller skolor.
”Vi har fått lite broschyrer och information från skolor”, berättar Johanna Klemmedsson, Angelika Karlsson och Evelina Alfvén från Aleholmsskolan som är på jakt efter högskoleutbildningar inom vård och omsorg.
Just vård- och omsorgsjobb finns det gott om  i Sävsjö kommun vars socialförvaltning var en av utställarna.
”Man blir inte arbetslös om man går en sköterskeutbildning”, försäkrar Päivi Söderstjärna och berättar att kommunen ständigt behöver ny arbetskraft. De äldre blir fler och många anställda går i pension inom kort.

Förutom mässan fick ungdomarna lyssna på ett föredrag med Sävsjötandläkaren Edmon Michael som kom som flykting från Irak för tio år sedan. Därefter tog han studenten och utbildade sig till tandläkare, en riktig framgångssaga. Hans lärdom till Sävsjöungdomarna var att ingenting är omöjligt.
”Jag vill uppmuntra dem till att ha ett mål i livet”, säger Edmon Michael och tycker att ungdomar inte ska ge upp utan kämpa vidare när det känns svårt i vissa ämnen i skolan.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook