”Många unga dricker för första gången på Valborg – hjälp ditt barn att säga nej”

”På söndag är det Valborg, en högtid då många unga gör sin alkoholdebut. Av Bris kontakter med unga om Valborg handlar många samtal om alkohol, men också om att få stöd att kunna säga nej. För vuxna som behöver prata med barn och unga om alkohol har Bris samlat fem tips”, berättar Magnus Jägerskog, generalsekreterare på Bris, i ett opinionsinlägg.

Inför högtider kan unga ha stora förväntningar, känna stress och oro inför hur allt ska bli. I Bris kontakter om Valborg är alkohol den gemensamma nämnaren. Unga som kontaktar Bris inför högtiden är oroliga för vad som ska hända om de dricker. En del säger att de hamnar utanför om de väljer att inte dricka alkohol medan andra vill ha hjälp och råd kring hur de ska kunna låta bli. Vissa kontakter handlar också om oro kring att prata med sina föräldrar om alkohol och rädslan att få skäll.

Många unga dricker för första gången på Valborg. I många fall kan handla om grupptryck och en önskan om att passa in. Som vuxen är det viktigt att vara nyfiken inför högtider av detta slag och våga fråga om alkohol, och visa att du finns där oavsett vad som händer. Framför allt är det viktigt att prata med sitt barn utan att skuldbelägga.

Efter Valborgsmässoafton brukar Bris ta emot en del samtal från unga om händelser som skett som de vill prata med någon om.

Efter högtider där alkohol varit inblandat brukar vi få samtal från unga om sådant som hänt som de funderar kring. Det kan handla om att de känner att de druckit för mycket och gjort något som de ångrar, att de hamnat i konflikter med kompisar, eller att de utsatts för övergrepp eller våld.

Bris fem tips till vuxna inför Valborg

  1. Dialog – en bra dialog är grunden för en bra relation. Prata med ditt barn om alkohol precis som du pratar om andra saker i barnets liv. Försök också hitta andra tillfällen att prata om alkohol än vid en stundande högtid.
  2. Fråga utan att fråga ut – visa engagemang och nyfikenhet men undvik att samtalet blir till ett förhör. Om du är orolig, förklara för ditt barn varför.
  3. Hjälp ditt barn att säga nej – för många unga beror tidigt drickande på grupptryck, och det kan kännas svårt att säga nej till alkohol när andra dricker. Här kan du som förälder hjälpa till, ge ditt barn argument som hen kan använda för att stå emot grupptrycket.
  4. Visa att du finns där – berätta för ditt barn att oavsett vad som händer så finns du där. Förklara att de alltid ska komma hem även om de druckit alkohol. Se även till att själv vara nykter så att du kan hjälpa eller hämta om det skulle behövas.
  5. Skuldbelägg inte – om ditt barn druckit alkohol på Valborg är det viktigt att prata om det, men var noga med att inte skuldbelägga. Känner barnet sig skuldbelagt minskar benägenheten att berätta nästa gång något händer.

Tycker du att det är svårt att prata med ditt barn om alkohol? Ta hjälp av någon annan vuxen i din närhet, exempelvis en annan förälder. Som vuxen kan du även ringa Bris vuxentelefon om barn.

Magnus Jägerskog, generalsekreterare på Bris


Publicerat

i

av

Etiketter: