MARDRÖMMEN – Får panik på nyårsafton | Höglandsnytt
Debatt Småland

MARDRÖMMEN – Får panik på nyårsafton

Panik, matvägran och lugnande medel. Nyårsfirandet är en mardröm för många hundar och deras ägare. Kvällen som ska vara en trevlig avslutning på året är för den som har en berörd hund en lång pina i väntan på att skjutandet ska sluta. Svenska Kennelklubben vill därför helt förbjuda försäljning av fyrverkerier till privatpersoner, säger Kennelklubbens presstalesperson Hans Rosenberg i ett opinionsinlägg.

Omkring en tredjedel av Sveriges cirka 880 000 hundar påverkas när fyrverkerierna skjuts iväg. Veckorna runt jul och nyår är värst men även dagarna kring påsk och Valborg orsakar smällandet från fyrverkerier stort lidande för våra hundar och deras ägare. Varje år skräms hundar, så illa att de aldrig återhämtar sig. När skjutandet brakar loss grips de av panik och ångest. De skakar av rädsla, vägrar att äta och rasta sig. Det ligger och trycker i mörka hörn och värsta fall kan de fly i panik och skada både sig själva och andra. Djurens känsliga öron kan uppfatta smällarljudet som en intensiv smärta, som i sin tur är mycket skrämmande. Tiotusentals hundar medicineras med psykofarmaka varje gång smällandet brakar loss och försäljningen av läkemedel ökar.

Tillsammans mot fritt användande av fyrverkerier

Svenska Kennelklubben är inte ensam om att vilja begränsa användandet av fyrverkerier. Brandförsvaret, polisen, sjukvården och flera djurskyddsföreningar är också emot ett fritt hanterande av fyrverkeriprodukter. Det är förstås inte bara hundar som lider. Hästar, katter, kaniner och andra mindre djur i hemmet kan också fara mycket illa. Även många vilda djur påverkas av fyrverkerier varje år. Ett antal djur skräms på flykt och kommer kanske aldrig levande hem igen. Och människor drabbas; krigsskadade, äldre och personer som är särskilt känsliga. Fyrverkerier ligger dessutom varje år bakom ett antal bränder och olyckor där människor skadas allvarligt.

Våra grannländer Finland och Norge har en betydligt restriktivare lagstiftning vad gäller fyrverkerier. Raketer på pinne är helt förbjudna i Norge och i båda länderna är tiden för fyrverkerier begränsad till klockan 18–02 på nyårsafton om man inte har särskilt tillstånd. Resultatet i Norge efter införandet av förbudet blev 80 procent färre ögonskador och mycket färre bränder orsakade av fyrverkerier. Dessutom tusentals mindre stressade och plågade hundar.

Några kommuner, som till exempel Växjö och Ånge, har i sina lokala ordningsföreskrifter kraftigt begränsat den fria användningen av fyrverkerier. Arvika kommun avstår från sitt traditionsenliga fyrverkeri och uppmanar till ett fyrverkerifritt år. Förhoppningsvis följer fler kommuner efter om nationella förbud dröjer.

Även Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har insett att riskerna med fyrverkeri är stora. Och från och med 2019 kommer det att krävas särskilt tillstånd för att skjuta raketer.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook