Eksjö

Mariannelund fick fint filmbesök

Satsningen på ett besöksmål kring Emilfilmerna och barnfilm i Mariannelund går in i ett nytt skede. Under tisdagen besökte ett antal branschexperter Mariannelund för att diskutera framtida samarbeten och projekt. ”Barnfilm är något av det mest lönsammaste som finns”, säger Thomas Roger, styrelseledamot i Sweden Film Commission.

Thomas Roger Mikael Svensson om film i Mariannelund

Jönköpings läns regionala kulturplan för de närmaste åren slår fast att  Eksjö kommun ska bli ett nordiskt branschcentrum för animerad film och Mariannelund ska bli ett kunskaps- och resurscentrum inom barnfilm.
Projektet Barnfilmbyn ska sjösätta en sevärdhet kring Astrid Lindgrens filmer och Emilfilmerna som spelades in i Mariannelund. Men därtill också en rejäl satsning på barnfilm i allmänhet.
”Mariannelund är en fascinerande plats, inte minst naturmässigt, charmen, lugnet, ron som skapar en annan atmosfär än Ystad, Stockholm och Örebro, säger Thomas Roger och jämför med andra filmningsmiljöer som han hjälpt till att bygga upp under åren.
Tankar finns bland annat på att skapa ett slags ”snickarboa” för manusförfattare men också för skolbarn att ”snickra egna karaktärer”, och en filmvecka liknande Bergmanveckan men centrerad kring regissören Olle Hellbom som gjorde en stor del av filmatiseringarna av Astrid Lindgrens verk.
”Det är helt naturligt här, en plats med tradition”, menar Mikael Svensson från Öresunds filmkommission, en av branschföreträdarna som samlats i Mariannelund, och som gärna vill skapa samarbete mellan olika filmsatsningar i södra Sverige.
”Man kan skapa en riktigt bra mötesplats för barnfilm här”, anser Thomas Roger och påpekar att folk reste till Mariannelundstrakterna för att upptäcka Emilfilmerna långt innan trenden med filmturism började.

På internet sedan 1998
Snabbaste nyheterna från Eksjö kommmun och Höglandet
Direktrapportering från större evenemang
Höglandets enda ledarredaktion
Snabba sportresultat

Kommentera på vår debattsida
Skicka debattinlägg till [email protected]
Följ oss på Facebook www.facebook.com/hoglandsnytt
Följ oss på Twitter www.twitter.com/hoglandsnytt
Tipsa oss på [email protected] eller 072 702 1931

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook