Ekonomi Eksjö

Mariannelundsföretag blir störst i världen

”Inget annat företag i branschen är ens i närheten av oss”, säger Chris Blomquist, försäljningschef på amerikanska sågverksjätten USNR efter att man tillkännagivit köpet av Mariannelundsföretaget Söderhamn Eriksson.

Mariannelundsföretaget Söderhamn Eriksson som tillhört familjen Stenberg i snart 80 år är världsledande inom tillverkning av sågverksmaskiner. Det är USNR också.
När bolagen nu slås ihop genom att USNR köper Söderhamn Eriksson blir det världens största i sin bransch.
”Vi har samarbetet tidigare men nu hamnar vi i ett läge där vi kan erbjuda helhetslösningar över hela världen”, säger Lars Lindvall, försäljningschef på Söderhamn Eriksson.
Enligt USNRs vd George van Hoomissen kombineras nu Söderhamn Erikssons marknadsledning i Europa med USNRs i USA och dessutom förstärks marknadspositionen i Sydamerika, Australien och Ryssland.
”Organisationen får nu ett återförsäljningsnätverk över 15 tidszoner, tre kontinenter, 10 länder och på minst nio språk. Inget annat företag i branschen är ens i närheten av oss”, säger Chris Blomquist.

”Vi har produkter som passar nordamerikanska marknaden väl och hoppas att med USNRs hjälp kunna få in dessa på ett lyckosamt sätt på marknaderna i USA och Kanada”, säger Henrik Lefvert, vd för Söderhamn Eriksson.

Söderhamn Eriksson omsatte enligt senaste bokslut knappt 200 miljoner kr men gjorde en förlust ca 30 miljoner. Ca 225 personer är anställda i koncernen.
Inga neddragningar förväntas i den svenska verksamhetern i Mariannelund och Söderhamn efter köpet.
”I branschen vinner man mycket på att vara globala. Jag känner trygghet att sälja och till USNR som känner branschen”, säger Bruzaholmsbon och ägaren Malin Alfredsson till Hela Hälsingland.

Cellwood Machinery i Nässjö och Bruzaholms bruk ingår inte i USNRs förvärv.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook