Höglandet

Massor av olyckor – sportlovet har börjat


Första sportlovsveckan ökar olyckorna med cirka 15 procent jämfört med en vanlig vecka, enligt uppgifter från Motormännen.

– Tänk på att alltid använda bilbältet, var utvilad och ha gott om tid när du ger dig ut i sportlovstrafiken. Välj mötesseparerade vägar där det går, håll hastighetsgränserna och avstånd till andra bilar och låt bli onödiga omkörningar. Välj bra vinterdäck som ger grepp på både isiga och snöiga vägar. Kontrollera att alla lampor fungerar, se över torkarbladen och fyll på spolarvätska, säger Carl Zeidlitz trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen.

Olyckorna ökar inte bara för att det är tätare trafik, utan också för att många av resorna görs på vägar med bristande standard. Många blir stressade av den intensiva och ibland långsamma trafiken vilket också är något som kan leda till fler olyckor. Ofta färdas många personer i bilen och det innebär att fler riskerar att skadas i varje olycka som sker.

– Många av olyckorna sker på de större och vältrafikerade vägarna, det kan ge upphov till långa köer och förseningar, men sällan riktigt svåra personskador. Olyckorna med allvarligast följder sker oftast på det mindre vägnätet. På icke mötesseparerade vägar med 70-90 km per timme i hastighetsbegränsning sker flest olyckor med allvarligt skadade eller omkomna, säger Carl Zeidlitz.

 

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook