Mellan eld och eld – Eksjöbornas största skräck blev sann

Vad händer om det börjar brinna i Gamla stan? Den frågan har många Eksjöbor ställt sig flera gånger.

Foto: Bo G Lundberg
Foto: Bo G Lundberg

Skräcken för en brand i Gamla stan är ständigt närvarande i Eksjö. Sprinklersystemet på väggarna i gränderna har varit en påminnelse om hur farlig en brand kan vara och om hur viktig staden är kulturhistoriskt.
Bränder präglar också Eksjös historia. De kanske två viktigaste årtalen i Eksjös historia handlar om bränder. Det klassiska teaterspelet Mellan eld och led berättar om detta.
Staden lär ha grundats 1403 men då sydväst om nuvarande centrum, närmare Bykvarn. År 1568 pågick nordiska sjuårskriget. Danska armén hotade Eksjö och då ska invånarna och de svenska trupperna i februari ha bränt ner staden i rent försvarssyfte. Därefter byggdes staden upp på nytt på nuvarande platsen. Sedan dess har det inte brunnit i större omfattning på Norr. Nästan 450 år är en lång tid.
Söder drabbades däremot av en katastrofal brand i november 1856. En brand tog fart i kläder som hängts upp på tork i en smedja. 40 husgårdar brann ner och över 500 Eksjöbor blev hemlösa. Därefter byggdes en brandsäkrare stadsdel upp.
Gamla stan har vid två tillfällen i modern tid drabbats av omfattande bränder.
Cirka 1965 brann det hus där Cykelsmedjan idag drivs. Huset brann ner till grunden.
Cirka 1983 brann ett hus mitt emot lilla torget också ned till grunden.
”Det börjar bli otäckt. 20-30 år mellan bränderna. Om 200 år har vi ingen Gamla stan kvar”, räds f d stadsarkitekten och Eksjöexperten Lennart Grandelius.

På senare tid har andra delar av Eksjö drabbats av otäcka bränder där människoliv gått till spillo. Branden på ett ålderdomshem i februari 1954 tillhör de värsta brandkatastroferna i Sverige. Sex personer dog.
2011 brann hela huset Slottet i Stensberg, den gången var det en anlagd brand.
2013 brann en bilverkstad vid järnvägsstationen och en lång polisutredning följde.


Publicerat

i

av

Etiketter: