Andelen svenskt kött av den totala förbrukningen fortsätter öka, konstaterar Jönköpingsbaserade Jordbruksverket i redovisning av sin senaste statistik.
Trenden, som under flera decennier visat att andel svenskt kött av den totala förbrukningen minskat för alla köttslag, började vända uppåt på helårsbasis för griskött och matfågel för 3-4 år sedan. För grisköttet beror det på att importen minskat sedan 2014, medan det för matfågel beror på att den svenska produktionen ökat snabbare än förbrukningen sedan 2013, konstaterar Jordbruksverket i ett pressmeddelande.
För nötkött har andelen svenskt kött pendlat kring 50 procent de senaste fem åren. En högre andel svenskt nötkött kan noteras första halvåret 2017 till följd av ökad produktion i kombination med minskad import.
Griskött | Nötkött | Matfågel | Lammkött | |
---|---|---|---|---|
Januari-juni 2014 | 65,4 % | 52,3 % | 66,3 % | 24,2 % |
Januari-juni 2015 | 67,7 % | 51,9 % | 66,3 % | 24,0 % |
Januari-juni 2016 | 70,0 % | 49,9 % | 67,1 % | 20,9 % |
Januari-juni 2017 | 72,8 % | 52,1 % | 68,2 % | 22,5 % |