Migrationsverket hyr av (ö)känd fastighetsägare i Landsbro | Höglandsnytt
Eksjö Nyheter Vetlanda

Migrationsverket hyr av (ö)känd fastighetsägare i Landsbro

När Migrationsverket öppnar asylboende i Landsbro blir det i samarbete med samma fastighetsägare som i Mariannelund där kritiken mot Migrationsverket och fastighetsägaren varit omfattande. I en av fastighetsägarens lägenheter skedde den uppmärksammade gruppvåldtäkten i december ifjol.

Sedan 1a maj hyr Migrationsverket bostäder på Sävsjövägen 4 mitt i Landsbro av fastighetsägaren Markus Kyllenbeck.
Tanken är att det cirka halvdussinet lägenheter ska hysa cirka 30 asylsökande.
Genom sitt bolag Bruzahem äger Markus Kyllenbeck en rad centrala fastigheter i Eksjö kommun, främst i Mariannelund och Ingatorp.
På de orterna hyrs en väsentlig del av fastighetsbeståndet ut till Migrationsverket för asylboende.
Kritiken mot Migrationsverket och fastighetsägaren från befolkningen har varit omfattande: cirka 200 asylsökande på en ort med 1500 invånare har känts för mycket och fastigheternas boendestandard har ifrågasatts.
Ifjol slog Eksjö kommuns hälsoinspektör ner på ett fastighetsbestånd där mögel och kackerlackor förekom rikligt. Något som Migrationsverk och fastighetsägare lovat ordna till.
Ansvariga för Migrationsverket  har tidigare uttalat att det inte finns någon korrelation mellan en orts storlek och hur många asylsökande som kan rymmas på orten.
Fastighetsägaren menar att Migrationsverkets verksamhet bidrar med miljontals kronor till skola och landsting årligen.
Liselott Ingesson-Politis, enhetschef för Migrationsverket i Jönköping, berättar för Höglandsnytt att fastighetsägaren själv kontaktade Migrationsverket med erbjudande om att få hyra.

[adrotate banner=”6″]
[adrotate banner=”7″]


Visa större karta

[adrotate banner=”23″]
[adrotate banner=”34″]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

40 Comments

 1. Som närmaste granne, ensam, gravid och med en liten treåring känner man sig totalt överkörd. Efter samtal med Liselott Ingesson-Politis idag är jag ännu mer rädd och orolig. Hon kan inte på något sätt garantera att jag och mitt barn och kommande bebis kan vara trygga. Hon kan inte lämna några som helst löften om att mina närmsta grannar inte är våldsverkare på olika sätt eller att droger och diverse vapen inte kommer finnas, för hon vet inte själv vilka mina nya grannar är. Min dotters sandlåda ligger tre meter från detta hyreshusets gräsmatta. Jag har lagt alla mina pengar på mitt hus, och nu vågar jag inte bo kvar. Att jag köpt huset, bott här i två år, alltid skött mig, jobbat och kämpat för ett bra liv är inget värt i Vetlanda kommuns ögon tydligen. Ingen har berättat för ortsborna om vad som komma skall, ingen som helst information, inga garantier, ingen säkerhet. Är detta vad skatten som dras på min lön går till? Är meningen att jag själv ska bli skuldsatt pga dubbelt boende för att jag inte vågar bo kvar? Jag har inte valt detta och med tanke på vad man läser i media dagligen tror jag att fler med mig skulle flytta om de hamnade i samma läge. Jag frågade Liselott på telefon idag om hon själv skulle vilja bo här, eller att hennes dotter med barnbarn och kommande bebis skulle göra det, då blev det en lång tystnad i luren….ett ja eller nej fick jag inte, hon sa : jag försöker sätta mig in i din situation. jag har svårt att tänka mig att hon eller någon annan kan det.

  1. Denne Kyllenbeck äger gamla Tingshuset i Vetlanda intill kyrkan. När ni åker förbi kan ni ta en titt på ”Skräckhuset”

  2. Det finns bara en lösning för dig, och det är att du och dina grannar och alla Landsbroare går samman och protesterar mot denna katastrof, så att i alla fall ert samhälle kan fredas. Det måste bli ett slut på denna massinvasion av asylsökande(för flyktingar är endast 5% av dem)

 2. Denne Kyllenbeck äger också gamla Tingshuset intill kyrkan i Vetlanda. Titta när ni åker förbi på ”skräckhuset.”

 3. Är ni inte riktigt kloka?????????????
  ska ni FÖRSTÖRA landsbro som alltid varit så lungt å fint å många barnfamiljer som flyttat dit just därför? skulle precis ringa och tacka ja till en lägenhet där för jag ska flytta tillbaka hade jag tänkt, å nu ska jag tänka ännu en gång, eller 10 !!! bara för att denna fastighetsägaren har lägenheter han vill hyra ut, måste ni sabba ett så litet å lungt å fint samhälle???? de finns lediga lägenheter i pauliström och järnforsen och holsby osv, placera dom där istället!!!!!!!

  1. Om du nu inte vill ha dom där så varför tror du att andra vill ha dom i sina samhällen????? Det handlar liksom inte bara om dig.. TÖNT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   1. Tror att det hade varit bra att dela upp dessa asyler…..sätt inte alla i samma boende utan splittra ut dem på lite olika ställen…heter det inte Integration eller är det Segregation vi vill ha??????

 4. fan vad arg jag är! de finns ju typ bara 4-5 st lägenhetshus i landsbro, vet ni hur svårt de var att få tag i en lägenhet..! å den är egentligen för liten för oss men finns inget annat alternativ..! denna kyllenbäck bor ju inte ens i närheten?? utan uppåt stockholm :S NOLL respekt.. bara klirr i kassan.. HUR GÅR MAN TILLVÄGA FÖR ATT PROTESTERA MOT DET HÄR?????????

 5. Dax för alla landsbro bo att gå utt o visa dessa politiker som bestämt att vi inte går med på detta . i det så lungna o barnvänliga ort dax för stormöte tror jag o dax för landsbroborna att visa detta

  1. Hur tänker man när man lägger ett asylboende mitt i ett lugnt villa- o barnkvarter mitt i ett litet samhälle??????

 6. Enligt Annie Lööf är dessa personer så himla bra entreprenörer. Så inom en snar framtid kommer ert kära samhälle blomstra mer än på Boro’s storhetstid.

 7. Grattis Landsbro!
  Nu har ni dragit en ordentlig vinstlott. Eller inte. Om man tittar på området som ligger runt ”flykting”-boendet i Mariannelund så är folk numera noga med att låsa överallt, inte lämna något ute över natten och ha rullgardinerna ordentligt neddragna i sovrummen då en del har tonårsdöttrar hemma som fått nattlig påhälsning via intensivt fönstertittande. Hela området ser ut som ett jävla slagfält, men innan boendet kom till klassades det som en form av ”gräddhylla” i Mariannelund. Nu ser det ut som nån sönderbombad gata i forna Jugoslavien.
  Nej, ut på gatorna och protestera, bombardera kommunen med e-post och ta tag i problemet. Det kommer givetvis inte hjälpa, men man får i alla fall sin åsikt framförd.

  1. Nja, sönderbombad gata i forna Jugoslavien är nog att ta i med en rejäl överdrift. – Skräpigt – en och annan utslängd tv i trädgårdarna är det däremot – oxå den där skylten om att polisen stängt en lägenhet – den där gruppvåldtäkten skedde. men det har blivit bättre.
   Annars är det som vanligt på Gärdet – ett fint kvarter, stämmer att det en gång var gräddhylla men den stämpeln försvann nog innan flyktingarna kom, men gu va folk där har varit förbannde på Migrationsverket

 8. ursäkta mig, jag bara tog dessa orter som ett exempel!! gör ett läger mitt ute på landet med höga murar , elstängsel och taggtråd runt om och skapa en ort bara för dem då!.. varför inte uppe i dom norrlänska skogarna istället där finns de lite mer plats än just i korsningen i centrala landsbro!

 9. Usch vilka vidriga åsikter som frodas här. Rasism och främlingsfientliget av värsta sort. Det formligen vänder sig i magen på mig när jag läser era kommentarer. Känner bara avsky, kan inte fatta vilken illvilja, okunskap och ren jävla dumhet som representeras här. Att ni fasen inte skäms!!!

  1. Du är mer än välkommen att byta bostad med mig, om inte din och dina barns säkerhet kan garanteras är det nog du som lider av stor dumhet om du inte bryr dig om det. Det handlar inte om rasism, det handlar om att de som kommer placeras på helt fel ställe både för dem och ortsborna. Säg att merparten sköter sig alldeles utmärkt= inga problem , men som Liselott på migrationsverket sa: det kommer en ström med olika asylsökande. Detta innebär att en del kommer vara av den sämre sortens människor, dvs de som inte sköter sig. Vill DU ha din treåring lekande på trädgården intill när (ens om det skulle vara en pytteliten risk )det blir polispådrag för att det är liv i grannhuset, vill DU att ha det som en del av DIN och DINA barns vardag? Titta på drogproblematiken i Nässjö kommun, vill DU ta risken att det kommer drogpåverkade människor in på din trädgård, bankar på DIN dörr osv?? Jag skulle inte vilja bo granne med till exempel ett behandlingshem el dyl oavsett ursprung på de som bor där. Du ska även veta att många av de asylsökande mår psykiskt dåligt, att sätta dessa i ett villaområde med barnfamiljer är helt häpnadsväckande idiotiskt. Att placera ut asylsökande i en stor klunga gagnar ingen, varför inte dela upp?? För saken är att när det väl händer något , det är DÅ rasismen frodas, och varför? Jo, ingen har valt detta, varken de asylsökande eller de boende på orten= maktlöshet och hopplöshet, detta föder rädlsa, otrygghet och så småningom när incidenter av olika slag avlöser varanandra, rasism. En till två familjer på orten, och ge både dom och de boende på orten en chans! Du har ju skrivit här så är ju uppenbarligen fullt läskunnig även om ditt språk i övrigt lämnar en del att önska…läs statistiken, prata med polisen, åk till Mariannelund och fråga de som bor där vad som har hänt med deras ort! Sist men inte minst Lena, de asylsökandes boende i Landsbro är inget annat än ren förvaring, är det verkligen rasism att inte vilja känna någon som helst otrygghet i sitt eget hem som ensam kvinna med barn? Ska vi ta emot asylsökande ska det ske på ett bra sätt, både för dom och de som redan bor på orten det gäller, samt att informera i god tid. På¨det sätt som migrationsverket skött detta är det som bäddat för motstånd, att inte ha något att säga till om, det kan få de mest välvilliga att bli negativt inställda. Att DU inte skäms som inte gått en meter i mina skor men ändå har mage att kalla mig rasist!

  2. Ursäkta! Rasism är det inte i mina ögon utan snarare att man är rädd om sitt hem, sin familj eftersom man talar om egen erfarenhet hur folk kan vara. Mest invandrare men endel svenskar också. Om jag så blir stämplad för rasist för mina åsikter så javisst gör det. det rör mig inte i ryggen för jag kommer fortfarande ha samma åsikter o tankar. En är ju patriot!
   Låt Landsbro vara…

 10. Väl rutet Lena!

  Skämmes! Alla människor är lika mycket värda, lärde inte era föräldrar er det? Om de inte gjorde det borde de oxå skämmas, förhoppningsvis gör de redan det, för att de misslyckades med sin uppfostran och fick inskränkta, rasistiska barn.

 11. För min del handlar det då inte om någon främlingsfientlighet eller rasism.
  Men självklart blir jag orolig över de mina och allas vår säkerhet….särskilt då jag/MAN kan läsa om att vi inte kan garanteras säkerhet…att Liselott Ingesson-Politis, själv tydligen säger att hon inte lämna några som helst löften om att våra nya grannar inte är våldsverkare på olika sätt eller att droger och diverse vapen inte kommer finnas.
  Hur ska VI då kunna känna oss trygga….
  Faktum är ju att om vi tittar oss runt omkring i landet, där de föst ihop många asylsökande människor på ett och samma ställe, så har där förekommit MYCKET våld och brott. Titta i Mariannelund…gruppvåldtäkter och annan S K I T.
  Titta hur det ser ut i Malmö. Visst det kanske bara är några få exempel, men det är ju tyvärr fakta och det är kanske de som begår våldsbrott och dyl. som drar ner de skötsamma i samma fack. Men tyvärr är det så.
  Jag vill då fan inte ha dem som ortsbor. Vad är det som säger att det inte blir likadant här….kanske ingenting..men varför skulle jag vilja ta risken, om det stod i min makt. Varför placerar de inte dem som sina EGNA närmsta grannar? Det måste ju finnas en orsak till det? Jo jag tror nog att de inte vill det av samma orsak som VI inte vill det.
  Jag gör vad som helst för att skydda min familj och min egendom……

 12. Lena. Om folk på olika sätt blir drabbade av brottslighet, rädsla och annat på grund av narkomaner så ogillar man fortsättningsvis narkomaner. Om man som jag blivit drabbad av brott mot min person, min egendom, mina barn osv av personer med annan härkomst vid UPPREPADE tillfällen, tycker du då att det är konstigt att man inte är odelat positiv till en del människor med annan härkomst? Om du nu gillar mångkultur och tycker att det är fantastiskt, erbjud folk att bo hos dig istället för på en förläggning. Besök förläggningen i Mariannelund, förslagsvis en lärdagskväll, ta med lite mat och gärna alkohol. Stanna sedan över natten, och på söndagen kan du rapportera hur det hela avlöpte. Vi importerar just nu VÄLDIGT många brottslingar. Jag har själv utländska bekanta som kom hit på 70-talet. De har aldrig gått en SFI-kurs, aldrig någonsin lyft en enda krona i bidrag och alltid arbetat hårt och framförallt inte ägnat sig åt brottslighet, mer än någon enstaka bot för fortkörning. Sverige kan inte fortsätta vara hela världens dåliga samvete i evighet.

 13. Till Lena igen. När förläggningen i Landsbro står klar, fråga damen som startade att skriva här och som har sin villa precis jämte om du får komma och besöka henne och se hur det hela fortlöper.

 14. Man har yttrande frihet i Sverige, vilket gör att vi får ha åsikter och tankar och även dela me oss av dessa. Bara för att man inte vill ha dom i sitt samhälle så är man inte rasist. Många av dessa invandrare är helt okej o de gör rätt för sig men ännu fler har inte här i göra. Vi välkomnar dom in i vårt land och dom förstör samhälle samhälle, Är det konstigt att man inte vill ha dom här då? Gör dom rätt för sig så är dom välkomna, men sen ska dom trycka in ett trettio-tal i 6 lägenheter.

 15. Kan hålla med om att det kan handla om okunskap men det är väl inte så konstigt då information om detta beslut inte har funnits….det skrevs att grannarna informerats men det stämmer inte alls.
  En bra förberedande info skulle underlättat för alla tror jag!!!!

 16. I Ekenässjön som är jämnstort med Landsbro befolkningsmässigt har vi 150 flyktingar utan större problem, tror inte 30 stackars flyktingar kommer innebära några problem.

  1. I eknässjön inga problem säger du!!!! vilken ort bor du på? min mor bor där o har blivit av med mycket, kan inte lämna något ute ens . måste ha allt låst o polisen är ofta där
   på domus blev hon av med sin väska mm listan kan bli låååång

 17. Liselotte Ingesson Politis är en ulv i fårakläder. En attraktiv kvinna i 40-årsåldern men hon backar inte för att slingra sig. Har sett och hört på möten hur hon utnyttjat att vanligt folk inte är så vältaliga och helt smitit undan från frågan om Migrationsverkets ansvar.
  Likadant men annan personal på Migverket oxå – slipade och tränade att undvika riktiga svar.
  Allt folk vill är ju att Migrationsverket ska ta hand om flyktingarna inte bara slänga in dom i några lägenheter

 18. Jag arbetar med flyktingbarn i skolan och det bor ett ensamkommande flyktingbarn hos mig. En muslim. trevliga hela bunten faktiskt.

  Vem garanterar att mina och era svenska grannar inte våldtar mig och mina barn? Att de nyinflyttade på gatan inte är tjuvar? Eller ni kanske inte ens tänker så? Det är bara asylsökande som är ”såna”? Att utgå ifrån att mörkhyade är på ett visst sätt eller beter sig på ett annat är inget annat än rasism, och här redovisas öppet – och okunnigt- om främlingsfientliget och unken jävla rasism!

  Rasism och unkna fördomar är det som styr era föreställningar om vad som händer om ”såna” flyttar in. Inget annat. Att utgå ifrån att människor våldtar barn för att de kommer från ett visst land… ja, jag vet inte vad jag ska säga, värre fördomar har jag knappt stött på. Pinsamt och okunnigt. På alla plan.

 19. Importerar, vill inte ha dem i min ort, jag är inte rasist men…, garanterar min trygghet, bara för att man inte vill ha dem i sin ort, patriot, jag känner en invandrare som gör rätt för sig men det gör inte alla andra, de förstör vårt samhälle…

  Känns verkligen som nollrasism…. Not! *slår mig i pannan och dunkar huvudet i väggen*

 20. Skribent

  Det har nu kommenterats rikligt till denna artikel. Kommentarerna har dock i stor utsträckning flutit iväg till att handla om definitioner av rasism och inte om Migrationsverkets etablering i Landsbro. Kommentarer som inte uttryckligen handlar om Landsbro kommer fortsättningsvis inte att publiceras.
  Redaktionen

 21. Det kommer att kallas till ett möte i Landsbro där både kommunen, migrationsverket och ortsborna ska få komma till tals, ett möte som borde kommit till stånd i migrationsverkets regi men som uteblev. Man kan bara hoppas att det kommer fram konstruktiv kritik som leder till en lösning för ALLA parter. Synd att vissa personer inte kan låta bli att få detta till en fråga som det inte handlar om.

 22. Att läsa era kommentarer var det värsta jag gjort på länge, och då har jag sett en del skit. Vilken okunskap och ignorans som flödar här. Har ni träffat människor som söker asyl? Det skrivs om knark och vapen, skit snack! De är vanliga människor, precis som du och jag! Visst finns det rötägg, det gör det överallt. Men det finns inget som säger att någon är säkrare med sina barn i område utan asyksökande.
  Det är synd att detta beslutet tagits ”över huvudet” på er som bor i Landsbro, men som det verkar här så hade dessa människor inte vart välkomna i vilket fall som. Var sura och arga på politiker, men inte på dessa människor! De har inte bett om detta, de försöker bara överleva och leva, precis som vi andra.
  Varför inte försöka hjälpa dem istället för att bli arga? Ordna en grupp som kan hjälpas åt att hjälpa dem, visa hur Sverige ser ut, hjälpa dom med saker som är svåra i ett nytt land. Döm inte dessa människor på förhand, de flesta av oss vet hur det känns..

  Landsbro är ett fint område, och det kan det fortsätta vara, om ni hjälps åt istället för att reagera med ilska. Jag kommer hjälpa dessa människor, gör det du med.

  1. Det är därför det vore bra med ett infomöte där man kan få svar på sina frågor o funderingar o även kanske kan få till någon form av grupp eller stöd till dessa människor. Självklart ska man hjälpa dem så mycket som möjligt men jag tror inte det är bra att ”klumpa” ihop så många på ett ställe.

 23. Hej alla Landsbrobor

  Ville bara lugna er alla då jag en gång var i er position. Det skulle bli en flyktingförläggning där jag bor och jag var mycket misstänksam och startade aktionsgrupper för att stoppa det. Det gick dock inte och nu har jag varit granne med dom i tre år. Och jag har bara gott att säga om den erfarenheten. Så mycket jag har lärt mig och jag har verkligen blivit ödmjuk av erfarenheten Man ska verkligen inte tro på det man kan läsa på vissa sidor. Ibland blir jag närmast tårögd när jag tänker på vad dom varit igenom. Det är lite annat än det du och jag har varit igenom. Så mitt tips är att ge det en chans och kanske rent av bjuda in nån på kaffe nån gång. Ni kommer båda vara glada över erfarenheten.

  Och om att ingen kan garantera säkerheten. Det är klart ingen kan. Det här är livet och allt kan hända. Och man kan välja att leva det inlåst i sitt hem med hjälm och flytväst på eller ge sig ut och upptäcka det.

  Lycka till
  Blomman

  1. Instämmer helt med Blomman. Okunskap leder ofta till rädsla. Kanske kan både ni och de boende på flyktingförläggningen få hjälp att lära mer om och av varann.

 24. Flyktingar flyr undan krig, förföljelse och ibland tortyr. Det är vår skyldighet att ge skydd och stöd. Jag har arbetat med flyktingar i många år, och det har gett mig oerhört många positiva erfarenheter. Jag hoppas många fler får den möjligheten!

 25. Det verkar på artikeln som att dessa flyktingar blir inhysta i undermåliga lägenheter, det kan ju skapa problem i sej. I den småstad jag kommer ifrån lyckades många flyktingar flytta ut till lägenheter i centrum, vilket gjorde under för både dem och för samhället. Och nej, man kan aldrig garantera någonting, inte ens i lugna villaområden i små svenska orter. Frågan är bara om dessa flyktingar är farligare än vilken ursvenska som helst i liknande situation. Och jag tror också att det är väldigt bra för flyktingar att få se dessa lugna fina områden i sverige.

 26. jag visste att den kommentaren skulle komma… ”alla är lika mycket värda”.. nej jag tycker faktiskt inte det! jag syftar på gruppvåldtäkten. givetvis är vi många som är emot asylsökande i landsbro eftersom en av dom som var med i våldtäkten har gått med många av oss i landsbro skola!! vi vet PRECIS vad det är för människa. lika mkt värd? NEJ. vi vill FÖRHINDRA att liknande saker händer här så självklart kan vi verka ”sura” och rasistiska. och ja ”alla gillar olika”. kommer det en så kommer det flera, sen sitter vi här å känner oss inklämda, outsiders som inte har nått att säga till om, det är väldigt få som är ”OK”.

 27. Asså för fan chilla, bara för att dom kommer från ett annat land så betyder det inte att dom kommer förstöra vårt samhälle.
  Och alla tänker på det som hände i Mariannelund, bara för att några utlänningar gjorde det betyder det inte att alla är likadana.
  Så ta ett chill pill och lugna ner er.

Kommentarer avstängda