Nyheter Sävsjö

Miljardär köper Bökås av Sävsjö kommun till rekordpris

Sävsjö kommun drog en vinstlott när delägaren till Stenakoncernen Madeleine Olsson Eriksson köper skogsgården Bökås för 21,1 miljoner kronor.

Gården i Hjälmseryds socken strax norr om länsgränsen har varit ute till försäljning under våren. Totalt kom 11 anbud in till kommunen. Högst bjöd 66-åriga Madeleine Olsson Eriksson, en av Göteborgs och Sveriges rikaste kvinnor, och hennes man Bert-Åke.
Bökås hade värderats till 15,4 miljoner kronor men Olsson Eriksson bjöd 21,1 miljoner kronor för de cirka 200 hektaren.
”Fantastiskt. Långt mer än vi begärt. Det visar att det var rätt tid att sälja”, säger kommunalråd Stefan Gustafsson (kd).
Madeleine Olsson Eriksson är dotter till redar- och skrotmagnaten Sten A Olsson och god för miljarder. Hon är ordförande i Sten A Olssons stiftelse för forskning och kultur och har satsat många av sina miljoner i eget fastighetsbolag, aktier och skog.
Stefan Gustafsson bedömer Olsson Eriksson som seriösa köpare, ett kriterium för att få ta över Bökås. Köparna har lovat sköta gården.

Pengarna som Sävsjö kommun nu får tänker Stefan Gustafsson kan gå till att betala av på kommunens skuld och lån.
”Det ger mer utrymme i driften, till skolor och omsorg”, säger han.
Pengar kan också gå till att köpa mark där kommunen vill expandera.

Olsson Eriksson är inbjudna till kommunstyrelsens nästa sammanträde i augusti. Innan försäljningen är klar ska kommunfullmäktige godkänna den. Dessutom ska länsstyrelsen utfärda ett förvärvstillstånd. Därför kommer övertagandet inte ske förrän vid nyår.

[adrotate banner=”6″]
[adrotate banner=”7″]
[adrotate banner=”23″]
[adrotate banner=”34″]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

One Comment

  1. Kapitalet finns men det är orättvist fördelat,skulle vara intressant om kommunen kunde redovisa var xakt köpesumman kommer att användas till och inte det vanliga svarta hål svaret skola vård omsorg om man använt allt man hänvisat dit skulle vi ha ett stort överskott i dessa budgetar.

Kommentarer avstängda