Ekonomi Höglandet Jönköpings län Tranås

MILJONEXTRA: Nu ska Högländare få internet – det blir svindyrt!

Länsstyrelsen tilldelar Tranås Energi 15,7 miljoner till den planerade fiberutbyggnaden på landsbygden i Tranås kommun. Detta innebär att projektet ”Fiber till byn – etapp 2” nu kan genomföras.

Efter att ha blivit utan pengar i flera beslutsomgångar kom nyligen beskedet från Länsstyrelsen i Jönköpings län att Tranås Energi tilldelas 15,7 miljoner kronor i stöd till den planerade utbyggnaden av fibernätet TRAMAN på landsbygden i Tranås kommun.

– Det har varit väldigt hård konkurrens om bidragen och att vi fick pengarna är en grundförutsättning för att vi ska kunna gå vidare med projektet. Ytterligare en förutsättning är nu att Tranås kommun enligt tidigare beslut bidrar till finansieringen med ett antal miljoner. Denna process kommer nu att inledas., säger Niklas Johansson, vd på Tranås Energi, i ett pressmeddelande.

Samtidigt påbörjas förprojekteringen och till hösten planerar Tranås Energi att börja samla in beställningar från permanentboende och fritidshusägare i det aktuella området, som omfattar de delar av landsbygden som inte ingått i tidigare utbyggnadsprojekt. För att fiberutbyggnaden ska kunna genomföras krävs att ett visst antal beställningar kommer in.

– I princip alla de ca 270 permanenthushållen i området har tidigare meddelat att de är intresserade av fiberanslutning, så det ser positivt ut, säger Niklas Johansson.

Precis som i utbyggnaden av första etappen på landsbygden kommer en fiberanslutning att kosta 20 000 kr inkl. moms. Om tillräcklig beställningsgrad nås kommer utbyggnaden att startas under nästa år.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook